ACTUALITATE

Omagiu lui Grigore Vieru, la 85 de ani de la naştere, la Bilblioteca Naţională a Moldovei

Grigore Vieru, poetul limbii române, al mamei, al patriei şi al eternităţii, ar fi împlinit mâine 85 de ani. Cu respect şi recunoştinţă pentru acest mare patriot şi om al slovelor, rude, colegi de condei, oameni de cultură şi copii care au crescut pe versurile lui au venit să-i aducă un omagiu, prin cântec şi poezie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, locul unde este păstrată colecţia vasta a operelor lui Grigore Vieru, a fost organizată o expoziţie aniversară dedicată poetului.
 
„În Biblioteca Naţională este păstrată toată opera lui Grigore Vieru, tot ce s-a scris despre Grigore Vieru, atât în limba română, cât şi în alte limbi. Ne străduim ca atunci când apare o carte atât în România, cât şi în alte ţări din opera lui Vieru, despre Vieru, ea repede să ajungă în colecţiile Bibliotecii Naţionale”, a spus ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
 
Soţia şi fiul regretatului poet au depănat amintiri şi au evocat, cu dragoste, poveţele lui.
 
„Să vă spun câteva cuvinte despre marele poet Grigore Vieru: El spunea în felul acesta că când eu am fost mic, am fost flămând, fiindcă el când s-a născut, avea numai o jumătate de an şi tatăl lui a murit şi a rămas numai cu mama singură şi i-a fost foarte greu”, a declarat RAISA VIERU, soţia lui Grigore Vieru.
 
„Ce poveţe mi-a dat tata...Tu, fiule, prea sus nu te înălţa, te vor spânzura, prea jos nu te apleca, te vor călca”, a spus CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru.
 
Scriitorul Iulian Filip spune că Grigore Vieru este un creator iubit şi respectat de cititorii de toate vârstele.
 
„Vieru poate să te admită în universul lui pe orice portiţă, are o mulţime de portiţe. E important că noi întredeschidem o portiţă ori alta în lumea, în unniversul complex a lui Grigore Vieru pentru că e o portiţă toată în floare cea pentru copii, pentur că a debutat extraordinar de frumos cu zece cărţi pentru copii, apoi a venit pentru cei mari”, a declarat Iulian Filip.
 
Elevii de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" din Chişinău au venit să-i aducă un omagiu lui Grigore Vieru, printr-un spectacol poetic. Mulţi dintre ei îşi amintesc, cu drag, de abecedarul "Albinuţa", care le-a colorat copilăria.

Designerul Corina Hamureac mărturiseşte că a avut marele noroc să-l întâlneasca pe poet într-o călătorie spre Bucureşti. O poezie recitată de Vieru a inspirat-o să creeze o piesă vestimentară specială.
 
„Am avut onoarea şi norocul să-mi citească o poezie şi acum ţin minte în pauza de la vamă când am coborât cu toţii jos, atunci a citit. Au rămas aceste amintiri frumoase, eterne, cu care mă mândresc şi am reuşit să transpun, să creez aceste amintiri prin piesa vestimentară pe care astăzi o vedeţi aici.
Am reuşit să pictăm mâna lui Mihai Eminescu cum l-a luat în eternitate pe Grigore Vieru”, a spus Corina Hamureac.
 
Expoziţia, intitulată "Grigore Vieru–poetul secolului grăbit", cuprinde peste 150 de documente, cărţi, fotografii şi manuscrise din colecţiile bibliotecii şi ale Agenţiei Naţionale a Arhivelor şi poate fi vizitată, la Biblioteca Naţională, până pe 31 martie.