Omagiu limbii române, la cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi
Sursa foto:Libertatea Cuvântului Vizualizari:

Omagiu limbii române, la cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi

În fiecare instituţie de învăţământ din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a fost marcată Ziua Internaţională a Limbii Materne

Aceste acţiuni extraşcolare poartă o încărcătură emotivă, educativă şi instructivă deosebită prin omagierea limbii mamei, limbii de acasă, limbii neamului.

„În al limbilor tezaur / Fi-va pururi eternă / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea maternă”  a fost laitmotivul acţiunii extraşcolare, desfăşurate la Şcoala medie din Cerlena, raionul Noua Suliţă, organizate de învăţătoarea de clasele primare, Ludmila Condrea.

Elevii din clasa a patra, prin recitalul „Limba maternă – floare eternă”, au afirmat că pentru un popor graiul matern prezintă cea mai mare valoare. Această acţiune din preajma Zilei Internaţionale a Limbii Materne a fost întregită de sărbătoarea din 21 februarie, desfăşurată cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.

Cu acest prilej profesorii filologi de la Şcoala din Cerlena, Elisaveta Griţunic, Aurica Misiura şi Raisa Dumitraş au organizat o întâlnire de suflet cu poeţii originari din raionul Noua Suliţă, Vasile Vascan, care scrie în ucraineană, şi Sergiu Bespalco, care scrie în română.

La sărbătoare a fost prezentă şi metodista de la Cabinetul metodic raional, Olga Scripnic. Oaspeţii, vorbind despre importanţa cunoaşterii şi păstrării limbii materne, le-au citit elevilor poezii scrise în ultima vreme de ei.

Şi elevii au pregătit un recital de versuri ale acestor autori – în limbile ucraineană şi română. În final, directorul şcolii, Valeriu Priscu, a mulţumit oaspeţilor pentru această întâlnire cordială, în care verbul matern s-a simţit la el acasă. 
Similare
RECOMANDĂRI