ACTUALITATE

Oficiali europeni: Republica Moldova trebuie să implementeze deplin reforme în sectoarele cheie  

În fiecare an, relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană devine tot mai complexă, spune premierul Pavel Filip după reuniunea Consiliului de Asociere de la Bruxelles. Concluzie confirmată şi de oficialii europeni, doar că aceştia au mai avut ceva de adăugat. Reformele încă nu au ajuns la justiţie, media şi energie, iar banii furaţi din bănci trebuie recuperaţi şi nu luaţi de la populaţie. Şeful executivului de la Chişinău a promis, la tribuna europeană, că toate aceste probleme vor fi rezolvate.

Cea de-a patra reuniunea a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană s-a încheiat într-o notă pozitivă, spun oficialii europeni, dar şi reprezentanţii executivului de la Chişinău. Doar că, şi în acest an, Uniunea Europeană arată cu degetul la vechile probleme ale Republicii Moldova. Fiind în prag de alegeri parlamentare, oficialii europeni amintesc Chişinăului şi de sistemul electoral, care trebuie să asigure un scrutin transparent şi credibil.
 
Toate aceste probleme au condiţionat şi asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În timp ce oficialii europeni spun că Republica Moldova mai are de îndeplinit două condiţionalităţi pentru a beneficia abia de prima tranşă, premierul de la Chişinău promite că în câteva luni va obţine toată asistenţa financiară.
 
Oficialii europeni au profitat de ocazie şi au reamintit executivului de la Chişinău că are de recuperat aproape un miliard de dolari din frauda bancară şi cel mai important este ca această povară să nu cadă pe umerii cetăţenilor. Furtul a fost deja transformat în datorie de stat, dar Pavel Filip spune că nu există o altă cale de ieşire.
 
Asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, 40 de milioane sub formă de grant şi 60 de milioane credit, oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova, va ajunge la Chişinău în trei tranşe, abia după ce autorităţile vor îndeplini cele 28 de condiţionalităţi. Una dintre ele se referă la sistemul electoral şi cere Chişinăului să respecte toate recomandările Comisiei de la Veneţia, care spune clar că sistemul electoral mixt nu este oportun pentru Republica Moldova. Guvernarea, însă, a făcut exact invers.