Oficial de la Tiraspol anunţă că autorităţile de la Chişinău vor permite accesul fără aviz a funcţionarilor separatişti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oficial de la Tiraspol anunţă că autorităţile de la Chişinău vor permite accesul fără aviz a funcţionarilor separatişti

Pretinsul ministrul de externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, susţine că aşa-zişii oficialii transnistreni, la fel, pot intra în Republica Moldova fără aviz prealabil. Despre aceasta el a comunicat la televiziunea locală, subliniind că Tiraspolul şi Chişinăul şi-au asumat angajamente similare în cadrul unui proiect-pilot.

Potrivit lui, declaraţiile vicepremierului Vasilii Şova precum că, începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni vor putea intra pe teritoriul Transnistriei fără aviz în scris "nu reflectă pe deplin conţinutul proiectului-pilot".

Potrivit lui Ignatiev, s-a ajuns la o înţelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care partea moldovenească s-a angajat să nu creeze condiţii discriminatorii pentru circulaţia tuturor oficialilor transnistreni, fără excepţie, pe teritoriul Moldovei.

"Chişinău recunoaşte existenţa unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Aceşti cetăţeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului fără riscul de a fi reţinuţi la frontieră, percheziţionaţi, sau controlaţi minuţios la Aeroport etc. Totodată, Chişinăul şi-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale", a spus el.

Ignatiev a spus că un moment important al proiectului-pilot este faptul că „oficialii de la Chişinău nu pot desfăşura nicio activitate politică sau de serviciu pe teritoriul regiunii transnistrene. Este vorba de faptul că regiunea separatistă va anula procedura de avizare pentru funcţionarii de la Chişinău care vin în stânga Nistrului sau în tranzit doar în scopuri personale, de exemplu, într-o excursie la Cetatea Bender".

"Ei vor putea face acest lucru la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, în baza paşaportului. Sperăm că proiectul-pilot îşi va arăta eficienţa şi va fi un prim pas către soluţionarea problemelor circulaţiei libere şi cauzelor penale, iar principalii parametri ai înţelegerii vor fi stipulaţi la viitoarea reuniune în formatul "5+2" ", a concluzionat el.
Similare
RECOMANDĂRI