ACTUALITATE

Octavian Ţîcu: Prin decizia CC de a recunoaşte statutul de victime ale represiunii politice pentru copiii deportaţilor în Siberia, s-a făcut dreptate după 27 de ani

post-img

Prin decizia CC de a recunoaşte statutul de victime ale represiunii politice pe copiii deportaţilor în Siberia, s-a făcut dreptate după 27 de ani. Atât a trebuit Republicii Moldova să ia o atitudine în privinţa unei categorii de oameni care a fost discriminată de două ori, a declarat preşedintele PUN, Octavian Ţîcu, într-un briefing de presă.

„Prima dată aceşti oameni au fost discriminaţi atunci când s-au născut în Siberia şi au fost nevoiţi ca, împreună cu familiile lor, să suporte toate dificultăţile pe care le presupune deportarea: frig, foamete.muncile mici copii. A doua discriminare se referă la statutul de familie duşman al poporului, pe care l-au purtat în perioada sovietică”, a spus liderul PUN.

Potrivit lui Octavian Ţîcu, o altă discriminare a fost legea din 23 noiembrie 1994 care le lua dreptul a pretinde la statutul de victime ale represiunii politice şi la beneficiile aduse de acest statut.

„În contextul unei guvernări de rea pomină, în care fosta nomenclatură comunistă s-a adoptat o lege prin care s-a constatat că copiii care s-au născut într-un loc de represiune nu sunt recunoscuţi ca având statut de victime ale represiunii politice”, a spus Octavian Ţîcu.

Acesta a menţionat că actualul parlament a menţinut decizia din 1994, deputaţii precizând că soluţia din 1994 a fost una bună.

„Această prevedere este semnată de Zinaida Greceanîi, născută în Tomsk, dintr-o familie de deportaţi pe motive religioase, fiind una din beneficiarii anulării acestei legi”, a spus Octavian Ţîcu, care a apreciat hotărârea Curţii Constituţionale de a face un pas înainte care, potrivit deputatului, va avea consecinţe juridice şi sociale importante.

„S-a făcut dreptate. Este o zi importantă pentru noi, toţi”, a conchis Octavian Ţîcu.