Octavian Ţîcu: Ceea ce s-a adoptat în urma asumării răspunderii este o crimă împotriva bugetului Republicii Moldova
Vizualizari:

Octavian Ţîcu: Ceea ce s-a adoptat în urma asumării răspunderii este o crimă împotriva bugetului Republicii Moldova

„Reacţia nervoasă a Partidului Socialiştilor arată că de fapt mai mulţi actori politici au fost puşi în colţ, iar un boxer pus în colţ are întotdeauna capacităţi de reacţie supranaturale şi sporite. Eu cred în această situaţie că toţi actorii au înţeles că modul de acţiune al acestei guvernări este absolut criminal şi dincolo de faptul că este criminal este în corelaţie cu serviciile secrete ruse”. Declaraţia aparţine liderului Partidului Unităţii Naţionale, deputatul neafiliat Octavian Ţîcu, notează IPN.

Octavian Ţîcu susţine, că pentru Igor Dodon, formula optimă de a rămâne în continuare preşedinte era să stea cu Blocul ACUM într-o alianţă şi să boxeze în Guvernul Maiei Sandu. Totodată, Ţîcu este de părerea că pandemia a influenţat considerabil evenimentele din ţară, lucru care nu a fost luat în considerare de către actuala guvernare.

Referitor la prezenţa premierului Ion Chicu în Parlament, liderul PUN a afirmat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4 că ceea ce s-a adoptat în urma asumării răspunderii este o crimă împotriva bugetului Republicii Moldova şi împotriva populaţiei. Octavian Ţîcu spune că banii care au fost votaţi nu există, iar gaură în bugetul de stat este de aproape 20 miliarde de lei.

„Veniturile la buget sunt catastrofale, populaţia este debusolată şi lucrurile nu sunt atât de roz cum par. Unica şansă pentru toţi este ca în această lună Guvernul Chicu să cadă şi, ceea ce propuneam eu anterior, să se realizeze o formă de guvernare în două variante: un guvern minoritar asumat de Blocul ACUM şi susţinut de puterile europene şi de România sau un guvern tehnocrat pe care să garanteze toate componentele anti-Dodon din Parlament. Aici sunt două variaţiuni de acţiune: prin detaşarea anumitor deputaţi din Partidul Democrat sau votarea in corpore a acestora, negocierile cu Partidul Democrat pentru că acestea să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare nouă. Asta înseamnă că noua guvernare ar avea vreo 56 - 57 de mandate”, a declarat Octavian Ţîcu.

Prin asumarea de răspundere a Guvernului, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări ţin de transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii de persoane cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) şi pentru plata îndemnizaţiilor pentru urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (FAOAM).

Similare
RECOMANDĂRI