ACTUALITATE

Observatorii Promo-LEX au semnalat mai multe încălcări în preajma viitorului referendum

post-img

Observatorii din cadrul Promo-LEX au semnalat mai multe încălcări în preajma viitorului referendum privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, după cum informează ultimul raport al organizaţiei. 

„MO Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea vizavi de conţinutul listelor electorale de bază în municipiul Chişinău, în contextul dinamicilor semnalate pe parcursul ultimului an, atât în listele adoptate pentru circumscripţia municipală, cât şi în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). În primul rând, este vorba de diferenţa considerabilă (18 713 alegători în 2016 şi 17 368 în 2017) dintre numărul de alegători din RSA şi cel din listele electorale de bază generate de acesta în ajunul scrutinelor. În vederea asigurării transparenţei şi integrităţii proceselor electorale, considerăm imperios necesar ca autorităţile responsabile să explice în mod concludent natura acestor mutaţii. Or, în cazul referendumului local din 19 noiembrie 2017 micşorarea numărului de alegători poate fi interpretată şi din perspectiva facilitării asigurării valabilităţii scrutinului”, se scrie în raport. 

Iată care sunt alte încălcări semnalate de către observatori:

Participanţii au folosit fonduri care nu au fost declarate în totalitate. Cuantumul estimat al cheltuielilor neraportate se ridică la cel puţin 284 876 lei (PSRM - 242 765 lei; PL - 42 111 lei). Observatorii Promo-LEX constată o raportare defectuoasă în privinţa publicităţii promoţionale, stradale şi mobile, a cheltuielilor de transport şi a activităţilor voluntarilor.

Donaţii de 4 ori mai mari pentru PSRM. Referendumul local de revocare a Primarului de Chişinău a fost susţinut doar de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost 7 donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulţi donatori (115 la număr), cu contribuţii de aproape 1.200.000 lei - de 4 ori mai mult decât în cazul primului participant.

Utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Observatorii Promo-LEX au raportat 10 cazuri în care participanţii la referendum au organizat întruniri cu alegătorii din cadrul instituţiilor de stat în timpul programului de lucru al acestora. Participantul PSRM este vizat în 4 cazuri, iar PL – în 6.

Mesaje care instigă la ură. Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conţin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă - în cel puţin 5 cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Cazuri de nepăsare din partea autorităţilor. Conform raportului, în adresa CEC au parvenit 2 contestaţii, în ambele cazuri Comisia expediind scrisori de restituire a acestora, fără a le examină în fond. 

Persoane decedate, incluse în listele electorale. În cel puţin 12 secţii de votare au fost identificate probleme ce ţin de: existenţa persoanelor decedate (5 secţii de votare); erori de adrese (4 secţii de votare); persoane înregistrate la adrese nelocuibile (2 secţii de votare); fragmentarea străzilor pe mai multe liste (o secţie de votare).