ACTUALITATE

Observatorii OSCE: Primul tur al alegerilor din R. Moldova a fost organizat de o manieră profesionistă, însă rămân anumite îngrijorări

Observatorii OSCE susţin că primul tur al alegerilor prezindenţiale din Republica Moldova s-a desfăşurat într-o manieră profesionistă, în pofida provocărilor legate de pandemie. Observatorii spun că procedurile au fost respectate, iar campania electorală a fost una competitivă. Sunt însă şi motive de îngrijorare.

Observatorii spun că au urmărit foarte atent procesul electoral.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Prima rundă a fost organizată de o manieră profesionistă, în pofida provocărilor care au stat în faţa noastră datorită pandemiei COVID-19. A fost o campanie competitivă, unde alegătorii au avut alternative politice, de unde au putut să aleagă”.

Potrivit observatorilor, în general, procedurile au fost respectate, dar rămân anumite îngrijorări.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Au existat anumite asumpţiuni privind trasnportarea organizată a alegătorilor, ceea ce a dus la anumite blocaje pe drumuri, tensiuni, ceea ce a contravenit libertăţii circulaţiei alegătorilor şi accesul lor la secţiile de votare. Câteodată, totuşi, spaţiul foarte limitat cât şi amplasarea acestor seţii de votare au afectat totuşi secretul votului. Doar câteva dintre secţiile de votare pe care le-am vizitat noi erau accesibile pentru alegătorii cu dizabilităţi. Tensiunile în ziua scrutinului au fost cauzate anume de asumpţiunea privitoare la cumpărarea votului”.

Legislaţia mai are lacune, mai spun observatorii OSCE.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Acest lucru include şi anumite lacune şi ambiguităţi în aşa domenii cum ar fi: înregistrarea candidaţilor, finanţarea campaniei electorale şi disputele electorale”.

Misiunea de observare a alegerilor a stat şase săptămâni în Republica Moldova. A fost o echipă formată din zece membri, în Chşinău şi 22 de observatori pe termen lung, repartizaţi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.