Oazu Nantoi propune ca în statele care încalcă militar neutralitatea R. Moldova să „se organizeze o singură secţie de vot”
Vizualizari:

Oazu Nantoi propune ca în statele care încalcă militar neutralitatea R. Moldova să „se organizeze o singură secţie de vot”

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Oazu Nantoi, a depus un amendament la Codul electoral prin care propune ca „în statele care încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, prin dislocarea şi menţinerea ilegală de trupe militare pe teritoriul suveran, se organizează o singură secţie de vot”.

Amendamentul se referă la secţiile din Federaţia Rusă, care are dislocate trupe în regiunea transnistreană. În argumentare, Oazu Nantoi spune că autorităţile moldovene nu pot asigura un scrutin liber şi corect pe teritoriul unui stat care încalcă dreptul internaţional şi constituţia Republicii Moldova, scrie Europa Liberă

Miercuri, Comisia Electorală Centrală a propus mărirea de aproape cinci ori a numărului de secţii de votare care vor fi deschise în Rusia la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, faţă de alegerile precedente.

Propunerea considerată de natură să-l favorizeze pe preşedintele pro-rus Igor Dodon se conţine într-un demers pe care CEC l-a trimis ministerului de externe, dar care s-a scurs în presă. Potrivit propunerii, în Rusia ar trebui deschise 38 de secţii de votare faţă de cele opt câte au existat la alegerile prezidenţiale din 2016 şi 11 - la alegerile parlamentare din 2019.

CEC propune măriri mai mici în ţările occidentale, inclusiv de aproape două ori în Italia, până la 45 de secţii de votare. În total, este propusă deschiderea a 202 secţii de votare în 36 de ţări. Propunerea datează din 11 septembrie, cu cinci zile înainte de expirarea datei limită la care alegătorii din străinătate îşi pot semnala intenţia de vot, un factor cheie în stabilirea numărului de secţii în străinătate şi locului lor.

Similare
RECOMANDĂRI