Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oazu Nantoi: Formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean nu a adus niciun progres în favoarea Republicii Moldova

Formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean nu este un format de negocieri, ci este o platformă de consfătuiri în cadrul programului de negocieri, a declarat Oazu Nantoi, deputat şi expert în problematica transnistreană, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA. Acesta a mai adăugat că formatul „5+2” nu a adus niciun progres în favoarea Republicii Moldova.

„În schimb, au fost nenumărate cedări, ceea ce guvernanţii au numit politica paşilor mici, în detrimentul suveranităţii Republicii Moldova şi în favoarea consolidării regimului anticonstituţional din stânga Nistrului”, a precizat expertul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, are nevoie de o clasă politică nouă, care să nu fie influenţată din Rusia şi care nici să nu aibă agenţi de influenţă ai Rusiei.

„Cu asemenea condiţii, conflictul poate şi trebuie soluţionat prin mijloace exclusiv paşnice”, a precizat Oazu Nantoi.

Chiril Moţpan, deputat şi veteran de război, a declarat în cadrul emisiunii că rezolvarea conflictului ţine foarte mult de clasa politică de la Chişinău, dar şi de Rusia şi cancelariile occidentale.

„Politica paşilor mici nu a generat mari rezultate în rezolvarea conflictului. În Comisia Unificată de Control, toate deciziile se iau prin consens. Cum este posibil să se ia decizii în favoarea Republicii Moldova când doi parteneri, Rusia şi Tiraspolul, sunt împotrivă”, a spus Chiril Moţpan.

Ion Manole, director Promo-LEX, referitor la drepturile omului din regiunea transnistreană, a spus că, de-a lungul anilor, unele fenomene grave au rîmas la fel, iar altele s-au înrăutăţit.

„În ce priveşte situaţia dreptului omului din stânga Nistrului, în cazul în care vom rămâne indiferenţi, riscăm să transnitrizăm Republica Moldova. Aceste practici negative se preiau de către autorităţile constituţionale. Vedem atacuri asupra ONG-urilor. Acest fel de atacuri au început în Rusia, au continuat în Belarus şi preluate regiunea transnitreană şi tot mai intens pedalate de unii actori politici din dreapta Nistrului”, a spus Ion Manole.Similare
RECOMANDĂRI