Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oază de românism, în nordul Bucovinei: De cinci ani, la Centrul Cultural Român din Cernăuţi sunt organizate serate cu scriitori şi interpreţi din spaţiul cultural românesc

De cinci ani, Centrul Cultural Român din Cernăuţi a devenit o oază de românism din nordul Bucovinei. Acolo au fost organizate serate cu scriitori şi interpreţi de valoare din întreg spaţiul cultural românesc. Mai mult, Centrul a reuşit să inaugureze, la Cernăuţi, Grădiniţa "Grâurel" în care funcţionează două grupe în limba română.

Primul jubileu al Centrului Cultural Român din Cernăuţi a fost umbrit de pandemie. Chiar şi aşa, instituţia rămâne oaza de românism din Bucovina, care a contribuit la organizarea a zeci de evenimete pentru românii de acolo. Unul dintre cele mai frumoase proiecte a fost Parada Portului Popular, organizată tradiţional în luna mai, dar care nu va avea loc în acest an din cauza restricţiilor impuse de coronavirus.  

LARISA JAR, secretar, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Cernăuţi: „Pe această frumoasă stradă Domnească se adună oamenii din diferite colţuri ale regiunii, vin oaspeţi din diferite ţări - România, Moldova, Ucraina, vin oameni îmbrăcaţi în costume populare, în costume specifice zonei pe care o reprezintă, cântă, dansează şi ne bucură cu varietatea acestui frumos obiocei de a purta costumul popular românesc”.

În cei cinci ani de activitate, artişti iubiţi din spaţiul românesc au trecut pragul Centrului pentru a bucura publicul bucovinean. Printre ei se numără interpretele Maria Iliuţ, Maria Stoianov şi maestul Eugen Doga.

EUGEN DOGA, Maestru Emerit în Artă: „Dorul care ne tine, ne uneste la impacrea sufletelor care sunt instrainate. Si nu doar la Bucovina, peste tot in lume”.

 În 2019, datorită eforturilor Centrului Cultural Român la Cernăuţi a fost inaugurată o grădiniţă, cu două grupe româneşti. Ceea ce părea imposibil a devenit realitate în urma cooperării între mediul asociativ românesc din Cernăuţi şi autorităţile locale.

LARISA JAR, secretar, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Cernăuţi: „În oraşul Cernăuţi exista doar o grupă românească la Gradiniţa nr. 1. Ne-am dorit foarte mult să deschidem o grădiniţă pentru copiii noştri, însă, am reuşit să deschidem doar două grupe la Grădiniţa "Grâurel" şi pentru noi totuşi aceasta este o victorie”.

Imediat după încheierea regimului de carantină, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi îşi va relua activitatea şi va continua să deruleze proiectele iniţiate în anii precedenţi şi să organizeze diverse manifestări culturale devenite, deja, o tradiţie.
Similare
RECOMANDĂRI