ACTUALITATE

O tânără din Republica Moldova, stabilită în Germania, îi învaţă pe copiii din diaspora limba română

Basarabenii din Diaspora îşi învaţă copiii să vorbească limba ţării în care s-au stabilit iar limba română este, adesea, lăsată pe un loc secund. Aşa ajung nepoţiii să nu se mai înţeleagă cu bunicii rămaşi acasă. Pentru a evita asemenea situaţii, o tânără din Republica Moldova, stabilită în Germania, îi învaţă pe copiii limba română. Este o acţiune de voluntariat şi tot ce se cere este doar implicarea copiilor şi părinţilor.

Oxana Lutev a ajuns în Germania în 2019. În Republica Moldova a studiat Filologia, şi după ce a ajuns în oraşul Sassenberg a învăţat intens şi limba germană. Pasiunea pentru predarea limbii române i-a rămas însă mereu vie.

OXANA LUTEV, basarabeancă stabilită în Germania: „Mă plictiseam de activităţile pe care le aveam aici şi îmi doream să lucrez cu copiii, să le transmit toate cunoştinţele mele de limbă română, pentru că eu am văzut că copiii, pe terenul de joacă fac foarte multe greşeli de exprimare”.

Aşa s-a născut ideea înfiinţării unei asociaţii, pe care tânără profesoară a numit-o Kinderwelt, în traducere – Lumea copiilor. Prin intermediul acesteia, în zilele de sâmbătă şi duminică, el le predă copiilor basarabeni, dar nu numai lor, limba română. Totul se întâmplă chiar la ea acasă, în camera de joacă a propriilor copii.

OXANA LUTEV, basarabeancă stabilită în Germania: „Prima dată când le-am propus copiilor acest lucru, o fetiţă mi-a zis – suntem atât de încărcaţi cu limba germană, dvs mai vreţi să ne învăţaţi şi limba română. Însă chiar la prima lecţie mi-a zis că este atât de interesant, noi putem să ne exprimăm cu cuvintele noastre, pe care le folosim cu părinţii acasă. Asta m-a motivate şi am făcut aceste lecţii să fie într-adevăr pentru interesul lor”.

Şi nu e totul doar despre a vorbi şi a scrie corect limba română. În cadrul întâlnirilor, copiii învaţă şi despre marile personalităţi ale neamului românesc, sărbătoresc împreună zilele naţionale şi le este insuflată dragostea faţă de ţara din care îşi trag rădăcinile. Atât părinţii cât şi copiii sunt încântaţi.

LUDMILA VÎRTOS, părinte: „Copiii merg cu drag la orele de limbă română, unde le sut dezvoltate abilităţi de scriere şi citire a limbii române literare. Copiii îndeplinesc cu dăruire sarcinile trasate, îşi dezvoltă abilităţi de exprimare corectă a unei limbi române coerente, frumoase, literare. Valentin, tu iubeşti limba română? Da, pentru că asta este limba părinţilor mei”.

Este important ca dragostea pentru limba română să le fie cultivate copiilor încă de la vârste fragedemici, iar părinţii trebuie să se îngrijească de asta constant. Adesea, din exces de zel, părinţii pot face greşeli regretabile.

OXANA LUTEV, basarabeancă stabilită în Germania: „Mulţi părinţi, atunci când vin într-o ţară străină, se străduie să vorbească cu copiii lor limba acele ţări, neştiind că ei vor merge la şcoală, la universitate şi oricum vor învăţa acea limba. Ei fac această greşeală şi uit de limba română”.

În demersul său, basarabeanca a fost susţinută şi de către Biroul Relaţii cu Diaspora din Republica Moldova care a oferit materiale didactice. Tânăra se ambiţionează şi îşi propune pe viitor să-şi extindă activitatea prin implicarea mai multor copii şi extinderea sediului.