Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O parte din banii alocaţi în perioada stării de urgenţă companiei Energocom vor fi viraţi Moldovagaz pentru achitarea datoriilor faţă de Gazprom

O parte din banii alocaţi în perioada stării de urgenţă companiei Energocom vor fi viraţi Moldovagaz pentru achitarea datoriilor faţă de Gazprom. Parlamentul a rectificat astăzi legea bugetului de stat pentru anul 2021 astfel încât banii să poată fi folosiţi pentru plata datoriile acumulate faţă de concernul rus pentru luna octombrie şi plata în avans pentru luna noiembrie.

Parlamentul a decis ca 1,4 miliarde de lei transferate Energocomului din bugetul de stat, în perioada stării de urgenţă, să fie folosiţi pentru plata datoriilor. Totuşi, circuitul banilor este anevoios. Guvernul a decis să cesioneze o parte din datoriile Termoelectirica faţă de Moldovagaz, să achite această datorie din banii Energocom, iar suma obţinută de către Moldovagaz în urma acestei tranzacţii să fie transferată Gazpromului pentru plata datoriilor.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Astfel, Energocom va prelua o mare parte din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, datorii care au fost verificate şi confirmate anterior de instanţa de judecată şi pentru care există titluri executorii. Astfel se rezolvă două probleme. lipsa banilor la Moldovagaz şi partial, problema datoriilor Termoelectrica”.

Opozitia parlamentara a cerut audierea premierului Natalia Gavrilita la acest subiect dar propunerea PSRM n-a fost acceptată de plenul Parlamentului.

PETRU BURDUJA, deputat Blocul PCRM-PSRM: „Solicităm audierea dnei Gavriliţa privind datoria acumulată de către Molodvagaz pentru luna octombrie şi jumătate din luna noiembrie. De ce nu se dau banii la Moldovagaz, se dau la Energocom. De ce nu s-a făcut asta în perioada stării de urgenţă de ce lucrul asta revine iar în Parlament?”.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Unde dacă nu în Parlament. Aici este locul cel mai transparent unde lucrurile astea trebuie să fie discutate”.

Au fost temeri despre o nouă criză energetică după ce Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze naturale, dacă nu-şi achită datoriile. Data de 26 noiembrie a fost agreată cu Gazprom ca  termen limită de transfer a banilor.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul de Finanţe: „Republica Moldova este într-un risc eminent de a fi deconectată de la furnizarea gazelor. Energocom nu pierde aceşti bani. Energocom va reîncasa această sumă înapoi”.  

Suma de 1,4 miliarde de lei alocată din bugetul de stat acoperă datoriile acumulate de Moldovagaz în luna octombrie şi plata în avans a gazului pentru luna noiembrie. Datoriile din octombrie s-au acumulat întrucât tariful achitat de cetăţeni n-a acoperit integral preţul de achiziţie a gazului.
Similare
RECOMANDĂRI