ACTUALITATE

O nouă descoperire arheologică la Cetatea Soroca

O nouă descoperire arheologică la Cetatea Soroca. După ce în urmă cu o lună au fost găsite mai multe inscripţii ce ar data din anul 1733, acum, arheologii au reuşit să contureze configuraţia fortăreţei medievale, descoperind un canal de scurgere a apelor subterane. Lucrările au loc în cadrul proiectului "Ştefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui", finanţat de Uniunea Europeană.

Săpăturile arheologice la Cetatea Soroca au început în primele zile de toamnă în mai multe zone ale fortăreţei. Istoricii au descoperit un sistem medieval de drenaj construit în urmă cu cinci secole.

ION TENTIUC doctor în arheologie Muzeul de Istorie şi Etnografie: „Inca o data ne confirma ca aceasta cetate a fost proiectata de un arhitect care a luat in considerare... a inzestrat-o cu un sistem de scurgere”.

În urma săpăturilor au fost descoperite mai multe inscripţii şi găsită aşa numita "gură de lup", considerată un element important de apărare a cetăţii în perioada medievală.  
 
ION URSU doctor în istorie: „Am ajuns la 5 metri adancime de la nivelul vechi... este o groapa foarte bine lucrata... se vede ca a fost executat proiectul initial al arhitectului”.

Specialiştii spun că Gura de Lup va fi păstrată şi prezentată vizitatorilor care vin în excursie la cetate. În interior au fost găsite şi alte simboluri inscripţionate pe pereţi care au trezit interesul istoricilor.

ION URSU doctor în istorie: „Am identificat niste simboluri, niste cruci pe pereti, urmeaza sa le cercetam... cronologia Cetatii Soroca”.

Săpăturile arheologice au loc în cadrul celei de-a doua etape de restaurare a fortăreţei medievale, prin proiectul "Ştefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui", finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de peste 1 mln. 600 mii euro.