Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă amânare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. Opoziţia reclamă cedări în faţa separatiştilor transnistreni

O nouă amânare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, în punctele Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo şi Novosaviţkoe-Cuciurgan. Guvernul Republicii Moldova a aprobat, ieri, extinderea cu şase luni a termenului în care agenţii economici din zona separatistă pot să traverseze frontiera de stat. Opoziţia a criticat dur această decizie şi a calificat-o drept o nouă cedare în faţa regimului separatist de la Tiraspol.

Agenţii economicii din stânga Nistrului vor fi scutiţi de efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, nu vor plăti drepturi de import sau export şi nu le vor fi aplicate măsurile de politică economică, cu condiţia ca mărfurile lor să rămână pe teritoriul care nu se află sub controlul organellor constituţionale. Potrivit Ministerului de Finanţe de la Chişinău, prelungirea acestui termen este cauzată de situaţia epidemiologică.

„Prin punctele aceastea comune au dreptul să circule agenţi economic care nu sunt înregistraţi la Agenşia Servicii Publice şi instiuţii care sunt din Transnistria. Având în vedere că a fost perioada aceasta de pandemie şi inclusiv acest punct a fost sistat s+a luat decizia să fie prelungit până şa 1 februarie”, a spus DOREL NOROC, secretar de stat, ministerul Finanţelor.

Opoziţia a criticat această nouă amânare. Potrivit Deputatului PAS, Mihai Popşoi, decizia este rodul întâlnirii recente dintre Igor Dodon şi liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Contrabanda este mai presus de orice. Banii mai presus de reglementarea conflictului. Acestea sunt roadele întâlnirii recente dintre Igor Dodon şi "preşedintele" Transnistriei. Acest gest al Guvernului este o nouă cedare unilaterală, o trădare a intereselor Republicii Moldova”, a scris Mihai Popşoi pe Facebook.

Ministerul Finanţelor de la Chişinău a respins acuzaţiile privind crearea unor condiţii propice de contrabandă la frontiera de stat. Amintim că aceasta este a treia amânare a controlului comun pe acest segment, care permite, în continuare, agenţilor economici din zona separatistă să activeze fără să fie înregistraţi la Agenţia Servicii Publice.
Similare
RECOMANDĂRI