O firmă care ar fi gestionată de oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc a câştigat cele mai mari licitaţii pentru salubrizarea instituţiilor statului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O firmă care ar fi gestionată de oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc a câştigat cele mai mari licitaţii pentru salubrizarea instituţiilor statului

O firmă gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc a câştigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitaţii pentru salubrizarea instituţiilor statului, notează o investigaţie publicată de anticoruptie.md.

Este vorba de întreprinderea Proterra Grup SRL, în spatele căreia stă omul de afaceri Iurie Luncaşu, un apropiat al liderului PDM. În 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curăţenie în unele instituţii ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei.

Firma a ieşit în evidenţă şi prin contestaţiile pe care le depune şi în baza cărora a reuşit să preia mai multe tendere câştigate îniţial de alte companii. Investigaţia a fost realizată în baza unei sesizări pe harta corupţiei. 

Fondată în martie 2011, întreprinderea Proterra Grup a dat lovitura în 2018, când a obţinut mai multe licitaţii pentru prestarea serviciilor de curăţenie în instituţiile statului, câştigând 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparaţie, în perioada anilor 2015-2016, firma a câştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Cel mai bănos client al Proterra grup este Agenţia Servicii Publice. În 2018, între întreprindere şi instituţia statutui a fost semnat un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei. La licitaţia care s-a desfăşurat în aprilie 2018 Proterra Grup a avut un singur concurent.

În 2019, relaţiile dintre cele două întreprinderi, una privată şi alta de stat, au luat amploare. Astfel, în luna martie curent Proterra Grup şi Agenţia Servicii Publice semnează două contracte pentru prestarea serviciilor de curăţenie în sumă totală de 26 de milioane 452 de mii de lei. Dacă la prima licitaţie au participat trei agenţi economici, la cea de a doua Proterra Grup nu a avut niciun concurent.

Printre clienţii Proterra Grup se mai numără asociaţiile teritorial-medicale din sectoarele Buiucani şi Centru ale Capitalei şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău. În ianuarie 2018, Proterra Grup a semnat un contract de aproape două milioane de lei cu Ministerul Finanţelor, prin care s-a obligat să presteze servicii de salubrizare pe un termen de doi ani.

În 2019, în lista de clienţi ai Proterra Grup s-au mai adăugat Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, cu un contract de 348 de mii de lei, şi Banca Naţională a Moldovei, cu peste un milion de lei.

Iurie Luncaşu a folosit o schemă, cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care câştigă contractele ca să asigure curăţenia în instituţiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rândul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie. Pe site-ul oficial al întreprinderii este scris „Compania Terra Group este unul dintre liderii din Republica Moldova în domeniul serviciilor de curăţenie”, are semnate contracte cu peste 30 de agenţi economici, printre care cu companii strategice cum ar fi: Aeroportul Internaţional din Chişinău, BC Moldindconbank, BC Moldova - Agroindbank, BC Victoriabank , Moldtelecom SA, Moldova-Gaz şi METRO Cash & Carry Moldova.

Mai mult citiţi pe anticoruptie.md.

Similare
RECOMANDĂRI