O expoziţie dedicată celor 30 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi România, inaugurată la Chişinău
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

O expoziţie dedicată celor 30 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi România, inaugurată la Chişinău

30 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi România au fost marcaţi azi la Chişinău, printr-o expoziţie de cărţi şi costume diplomatice. Evenimentul, găzduit de Biblioteca Naţională, a adunat oameni de cultură şi diplomaţi.

Aproximativ 250 de cărţi şi documente sunt expuse în această perioadă la Biblioteca Naţională din Chişinău, pentru a consemna 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi România, relatează Radio Chişinău.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, povesteşte că înainte de declararea independenţei, cărţile româneşti se aflau în spaţii închise, cu acces foarte limitat pentru public. După anii 90, de la Bucureşti au venit cărţile româneşti pentru cititorii din R. Moldova:

„Donaţiile care au venit în acea perioadă, în special în anul  1991, de la Guvernul României, au fost considerabile. Pe parcursul a zece ani, din 1992 şi până în 2001, Biblioteca Naţională a recepţionat şi distribuit în bibliotecile din ţară peste 1 milion 600 de mii de cărţi în limba română donate de Guvernul României, instituţiile din România, cât şi din partea unor cetăţeni. Aceste cărţi au fost primele resurse informaţionale pentru elevi, studenţi şi pentru Biblioteca Naţională. Au post peste 360 de tone de carte românească”, a menţionat Elena Pintilei. 

Legătura dintre Chişinău şi Bucureşti nu se reduce doar la 30 de ani de relaţii diplomatice, apreciază ministrul Culturii de la Chişinău, Sergiu Prodan:

„Relaţia noastră, inclusiv diplomatică, nu se reduce la 30 de ani, avem o istorie, o relaţie diplomatică mai degrabă de 150 de ani. Şi avem multe de învăţat din această istorie a diplomaţiei româneşti”, a subliniat ministrul. 

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, consideră că relaţiile dintre România şi Republica Moldova au rezistat vremurilor istorice, pentru că se bazează pe un pilon identitar comun, pe parteneriate strategice şi pe proiecte comune.

„30 de ani de relaţii diplomatice reprezintă puţin la scara istoriei. Însă, la nivel personal înseamnă enorm, este vârsta unei generaţii. Este o generaţie care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a simţit, sperăm noi, româneşte şi european”, a declarat Daniel Ioniţă. 

Expoziţia-eveniment „Republica Moldova-România: 30 de ani de relaţii diplomatice” este deschisă publicului larg la Biblioteca Naţională până pe 25 decembrie.

Similare
RECOMANDĂRI