O comisie va ancheta cum au fost luate deciziile şi hotărârile din 7-9 iunie ale judecătorilor CC. Democratul Sergiu Sârbu: „Care este scopul? Să-i împuşcaţi?”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O comisie va ancheta cum au fost luate deciziile şi hotărârile din 7-9 iunie ale judecătorilor CC. Democratul Sergiu Sârbu: „Care este scopul? Să-i împuşcaţi?”

Deputaţii au aprobat astăzi un proiect prin care se va crea o Comisie care să ancheteze tentativa puciului anticonstituţional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale. Este vorba despre deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale luate între 7 şi 9 iunie.

Potrivit autorului şi raportorului proiectului, Sergiu Litvinenco, „există o bănuială rezonabilă că aceste decizii au fost emise la comanda PD şi a lui Vladimir Plahotniuc”, având în vedere  profilul judecătorilor CC: „din cei 6 judecători, 3 sunt foşti democraţi, iar 2 au fost puşi în funcţii cu puţin timp înainte de alegeri”.

Comisia urmeasă să stabilească „cine şi când a decis ca şedinţele Curţii să se desfăşoare în zile de sâmbătă şi duminică, unde şi când au fost întocmite sesizările, dacă au avut consultări privind aceste sesizări, există înregistrări de la analiza sesizărilor, stenograme, procese-verbale şi ne interesează perioada de timp în care se luau acele hotărâri”.

Bănuiala că aceste sesizări şi hotărâri au fost întocmite la sediul PD.

„Există bănuială că aceste sesizări şi hotărâri au fost întocmite la sediul PD. PD avea acces la pagina web a CC. Am avut o senzaţie că cei 6 judecători se uitau la televizor şi emiteau hotărâri. Există mari dubii cu privire la toate cele menţionate, Comisia de anchetă urmează să stabilească toate aceste circumstanţe”, a menţionat raportorul proiectului, Sergiu Litvinenco.

De partea cealaltă, deputaţii Partidului Democrat au fost indignaţi de ideea creării unei astfel de comisii, subliniind că comisia nu poate face presiuni, nu poate invita judecători, nu poate susţină urmărirea penală şi trebuie să respecte prezumţia nevinovăţiei:

„Care este scopul acestei comisii, înafara de o execuţie publică şi o răfuială?” a întrebat democratul Sergiu Sîrbu, întrebând şi ce li se poate întâmpla judecătorilor CC, în urma acestei anchete. „Să-i împuşcaţi?”

„Să scoateţi PD de pe scena politică, poate asta vreţi?” s-a arătat la fel de indignat şi democratul Dumitru Diacov.

„Comisia va invita funcţionarii publici din CC ca sa vadă dacă angajaţii CC au fost invitaţi la muncă ( în zilele de sâmbătă şi duminică). Nimeni altcineva în afară de dvs nu au fost invitaţi la aceste şedinţe. În cazul deciziilor admitem, dar în cazul hotărârilor, Curtea este obligată să invite Parlamentul, Preşedintele, în cazul în care subiectul sesizării îi vizează pe aceştia. Comisia trebuie cronologic să ne descrie ce s-a întâmplat în această săptămână”, a explicat Sergiu Litvinenco.

De menţionat că această Comisie va avea 9 membri. Deşi PD-ului i-au revenit trei locuri în această comisie, democraţii au anunţat că nu vor lua parte la această comisie, astfel după procedură, acestea vor rămâne vacante.

Ceilalţi membri vor fi: Vladimir Ţurcan, Grigore Novac, Victor Gaiciuc (PSRM), Mihai Popşoi (PAS), Dinu Plîngău (PPDA), şi un membru din Partidul Şor (care va fi desemnat mai târziu, întrucât fracţiunea Partidului Şor nu a fost prezentă la şedinţa de astăzi).
 
Preşedintele Comisiei va fi Vladimir Ţurcan, vicepreşedinte – Mihai Popşoi, secratar  - Dinu Plîngău.
Similare
RECOMANDĂRI