ACTUALITATE

O clinică privată din Chişinău oferă asistenţă medicală gratuită personalului medical infectat cu coronavirus

În Republica Moldova, mai bine de 20 la sută din numărul bolnavilor de Covid-19 provin chiar din sistemul medical. În semn de solidaritate cu ei, o clinică privată din Chişinău a hotărât să le vină în ajutor şi să le ofere asistenţă medicală gratuită. De aceasta vor beneficia cadrele medicale care s-au vindecat de boală dar au nevoie de recuperare, întrucât au organismul slăbit din cauza sechelelor lăsate de coronavirus.

O instituţie medicală privată din Chişinău a lansat proiectul social "Grijă pentru Colegi", prin care oferă asistenţă medicală gratuită pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, aflaţi în convalescenţă, după ce au depăşit infecţia cu noul coronavirus.  

„Am considerat să oferim suportul colegilor noştri prin evaluarea stării de sănătate post-infecţie”, a spus ELENA MORNEALO, preşedintele fundaţiei clinicii private.

Întrucât virusul poate lăsa sechele asupra unor organe, după tratarea infecţiei pacienţii necesită o atenţie specială. Clinica privată oferă o evaluare completă a stării de sănătate pentru angajaţii din sistemul medical care au fost spitalizaţi cu Covid-19.

„Ea include neapărat evaluarea funcţii pulmonoare, spirometria, elctrocardiograma, care ar aprecia unele eventuale complicaţii cardiotoxice. Inclsuiv include o serie de investigaţii de laborator care apreciază funcţia renală”, a spus DANIELA IVANOV, manager proiect ,,Grijă pentru colegi".

Pe holurile instituţiei am găsit-o pe Angela Buruian, prima pacientă a acestui proiect. Femeia, angajată în cadrul personalului auxiliar medical, spune că nu ştie cum s-a infectat. Deşi a suportat o formă uşoară de COVID-19, ea dă dovadă de prudenţă în continuare.  

„Am decis să mai vad odata starea de sănătate a mea, ştiind că aici activează medici care prestează servicii de înaltă calitate, am decis să vin sa mai fac o diagnostică”, a precizat ANGELA BURUIAN, beneficiar al campaniei ,,Grijă pentru colegi".

Pentru ea a fost o perioadă dificilă şi din punct de vedere emoţional. Cele patru săptămâni de internare în spital au fost stresante, povesteşte femeia. Pe lângă şirul de investigaţii medicale şi tratamente,  a beneficiat şi de consiliere psihologică.

„Mi-a fost plăcut să discut, despre problemele care sunt, eu cred ca fiecare bolnav ar trebuie să discute”, a declarat ANGELA BURUIAN, beneficiar al campaniei ,,Grijă pentru colegi".

Şi Elena Bîrcă, din raionul Rezina, urmează să beneficieze de  asistenţă gratuită. Ea s-a infectat la începutul lunii aprilie dar s-a tratat şi, de două săptămâni, a revenit la serviciu.

„Este important pentru ca acolo am vazut ca este informatie ca se face tomografie la plamani… si pe mine ma intereseaza foarte mult”, a spus Elena Bîrcă.

Medicii recomandă insistent pacienţilor care s-au vindecat de coronavirus să-şi facă un set de analize şi investigaţii, pentru a evita complicaţiile.

„Să presupunem la o lună dupa ce avem testul negativ, pacientul este externat din staţionare, atunci vom verifica în primul rând funcţia pulmonară. Şi exact aşa la alte organe, începem de la ceva mai simplu, ficat… după care găsind unele schimbari, desfăşurăm unele investigaţii pentru a vedea impactul”, a declarat ANGELA SIRIVANOV, medic internist.

Asistenţa medicală gratuită prin programul "Grijă pentru colegi" va fi acordată pe întreaga perioadă a pandemiei. Pe lângă investigaţiile de specialitate, iniţiativa prevede şi prescrierea tratamentului corespunzător.

„La necesitatea se recomandă un tratament clinic şi apoi persoanele revin la noi si sunt monitorizate în continuare şi se ofere o reevaluare dupa tratamentul indicat”, a spus ELENA MORNEALO, preşedintele fundaţiei clinicii private.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 1.400 de infectări în rândul angajaţilor din sistemul sanitar. Cel mai mult au avut de suferit asistenţii medicali.