Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O adolescentă de doar 13 ani din Soroca a murit aseară la spitalul raional după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2

O adolescentă de doar 13 ani din Soroca a murit aseară la spitalul raional după ce s-a infectat cu COVID-19. Anterior mama ei se tratase acasă tot de Covid, iar fiica ei se îmbolnăvise mai târziu. Medicii presupun că ar fi vorba de varianta Delta, care este mai contagioasă şi mai periculoasă.

Fata a fost internată la spitalul raional în stare critică. Medicii au chemat echipa AVIASAN însă pacienta nu putea fi transportată la Chişinău.

SSINCRON VALERIU BORDIAN, medic reanimatolog: „Cu patologii înăscute grave, boala down, cu diabet zaharat, obezitate morbidă, patologie cardiacă înascută operată la inimă.  A fost adusă într-o stare extrem de gravă, la testul rapid a fost testată pozitiv la covid. Starea fetiţei nu a permis transportarea la Institutul Mamei şi a Copilului. Pacienta a fost conectată la ventilator din primele ore din secţia ATI. Peste vre-o şase ore a fost deja intubată.”

Medicii presupun că fata ar fi fost infectată cu varianta Delta a coronavirusuluil. Mama ei se tratase timp de două săptămâni la domiciliu, iar fiica sa a fost mereu lângă ea. Specialiştii spun că în cazul infectării cu tulpina Delta, perioada de incubaţie este mai scurtă şi sunt afectaţi în special tinerii.

EUGENIA REZU, şef, Secţia de Terapie Intensivă: „Acum dacă pacientul a fost în contact cu cineva a patra a cincea zi deja apar semenele de boală şi se manifestă. E mai deosebită de alte tulpini că totuşi e mai mult la tineri. Sunt de 38 de ani, de 32 de ani, confirmaţi cu covid, cu pneumonii şi cu complicaţii.  Am avut săptămâna trecută la 40 în secţie, astăzi avem.”

ANGELA RUSNAC, director, Spitalul Raional Soroca: „Această patologie survine sub diferite măşti. Mai ales la copii cu gastrointestinale şi la testarea rapidă deja apreciem un covid. Acest virus este foarte agresiv, ceea ce observăm noi pacienţii aflaţi în secţia ATI după două săptămâni de tratare în terapie intensivă totuşi la laboratorul PCR noi iarăşi îi testăm pozitiv.”

În urmă cu două săptămâni a fost redeschisă secţia de covid din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

ANGELA RUSNAC, director, Spitalul Raional Soroca: „A fost reorganizată activitatea instituţiei unde suplimentare s-au mai deschis paturi suplimentare pentru pacienţii cu covid pozitiv. Sunt focare de familie, contagiozitatea este destul de mare la acest virus.”

Raionul Soroca a fost plasat sub cod roşu la începutul lunii august.
Similare
RECOMANDĂRI