Numărul solicitanţilor de dobândire a cetăţeniei prin recunoaştere este în creştere 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul solicitanţilor de dobândire a cetăţeniei prin recunoaştere este în creştere 

În perioada 19 aprilie – 31 august, au fost înregistrate 2307 de cereri de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere conform procedurii simplificate, transmite IPN.

Procedura simplificată prevede că persoanele trecute de 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent dacă deţin sau nu cetăţenia altui stat şi dacă domiciliază în ţară sau în străinătate, pot fi recunoscute ca cetăţeni moldoveni din momentul depunerii cererii în acest sens.

Agenţia Servicii Publice notează într-un comunicat de presă că principiul teritorial aplicat anterior acestei proceduri a fost exclus, astfel doritorii se pot adresa la orice subdiviziune ASP. Cei aflaţi peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere este cea mai solicitată procedură. 85% din solicitanţi optează pentru acest procedeu. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaştere.

Modificările operate la Legea cetăţeniei care prevăd simplificarea procedurii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova au intrat în vigoare la 19 aprilie 2018.

Similare
RECOMANDĂRI