ACTUALITATE

Numărul secţiilor de vot în diaspora, la Curtea de Apel. Opinie: „Se încalcă legea. Procedura spune clar: 3 zile”

Cea de-a patra şedinţă a Curţii de Apel, pe subiectul sesizării privind numărul secţiilor de votare din diaspora, nu a adus vreun verdict final. Asta pentru că astăzi, a fost depusă o nouă cerere de recuzare, iar examinarea cererilor de recuzare, mai mult decât examinarea esenţei problemei reprezintă o tergiversare a procesului. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.  

„În lege scrie clar: 3 zile din momentul sesizării are o instanţă de a se expune în procedură electorală. E trecut de o săptămână, plus ei au examinat una şi aceeaşi sesizare de recuzare a completului de judecători. În mod normal, una şi aceeaşi sesizare nu poate fi examinată a doua oară. Cert e că se încalcă legea, procedura care spune clar: 3 zile. De ce este făcut asta: pentru a ajunge repede la Curtea Supremă de Justiţie  şi până în ziua scrutinului să se consume această procedură, dar dacă ei stau o saptamână şi ceva la Curtea de apel, la CSJ cât vor sta, o lună? Până trec alegerile? Cam despre asta vorbim”, spune Valeriu Paşa, activist, Watch Dog.

„Îmi pare rău că această sesizare a ajuns la Curtea de Apel. Nu trebuia să existe situaţia în care să fie aceste adresări în judecată. O decizie echitabilă şi corectă ar fi trebuit luată de CEC, iar instanţele de judecată nu ar fi trebuit să se afle în acest situaţie. Îmi este dificil să dau o apreciere la ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel. Ceea ce ştiu este că acolo se examinează mai mult cereri de recuzare decât esenţa problemei. Şi asta evident duce la tergiversarea examinării, este exact lucrul pe care nu ni-l dorim acum. Pentru a avea nişte alegeri organizate la nivel în diaspora este nevoie de timp, iar noi acum pierdem timp”, a declarat Sorina Macrinici, directoarea Programului Societate Civilă şi Democraţie din cadrul CRJM.

Sorina Macrinici a mai declarat că nu este de acord cu nr secţiilor de vot decis pentru diaspora, iar argumentul economic este ultimul care ar trebui să fie luat în calcul. „Există dreptul electoral care trebuie respectat”.

De asemenea, Pavel Postică, reprezentant Promo-LEX, declară că din punct de vedere tehnic, CEC trebuia să deschidă cel puţin 150 de secţii de votare, iar din punct de vedere moral, „reieşind din numărul înregistrărilor, şi prezenţa la ultimele alegeri” numărul secţiilor trebuia să fie mult mai mare.
Creşterea numărului secţiilor de votare din aceste alegeri este o una minoră: „Ea nu acoperă nici măcar acele secţii de votare unde tehnic s-au epuizat buletinele de vot””, mai spune Postică.