ACTUALITATE

Numărul persoanelor vaccinate din R. Moldova este cu mult mai mare decât cifra oficială. Zilnic, zeci de cetăţeni trec Prutul pentru a se imuniza

Numărul celor vaccinaţi din Republica Moldova e cu mult mai mare decât cifra oficială. Şi asta pentru că, zilnic, zeci de oameni care deţin şi cetăţenia României trec Prutul ca să se vaccineze. Cele mai căutate centre sunt cele din apropierea graniţei. Argumentul e simplu. În România se vaccinează populaţia generală şi sunt sute de locuri neocupate în platforma naţională, astfel încât pot alege şi centru, dar şi vaccinul pe care vor să şi-l administreze.

Autorităţile de la Chişinău nu au, deocamdată, capacitatea să monitorizeze numărul cetăţenilor care se vaccinează în România.

Nicolae Derli, împreună cu alţi doi prieteni, au intrat pe platforma naţională de vaccinare a României, au ales un centru din Iaşi şi au făcut programarea. Iar astăzi au urcat în maşină şi au mers să-şi administreze prima doză de vaccin anticovid. Procedura e una simplă, iar Nicolae spune că a profitat de posibilitatea pe care o oferă România oamenilor cu dublă cetăţenie din dreapta Prutului. Şi asta pentru că, în Republica Moldova imunizarea populaţiei este abia la a doua etapă.

„Ne-am vaccinat, lucru pentru care suntem foarte recunoscători României pentru că, deocamdată, în Moldova nu avem această posibilitate. Procedura de inregistrare e foarte simplă, sistemul e foarte clar şi e făcut aşa ca să beneficieze cât mai mulţi oameni. Îndemn pe fiecare din voi care are posibilitatea să meargă în România să se vaccineze, să o facă, pentru că lupta cu covid-19 nu este doar lupta medicilor, este lupta fiecărui din noi”, este de părere Nicolae.

Şi la Botoşani, centrele de vaccinare sunt luate cu asalt de cei cu dublă cetăţenie. Cetăţenii din Republica Moldova pot intra în România fără să stea în carantină, dacă durata şederii nu depăşeşte 72 de ore. Iar în sectiile de imunizare este suficient sa prezinte cartea de identitate. Iar prefectul judeţului Botoşani susţine că vaccinarea moldovenilor care au şi cetăţenie română este perfect legală. România însă nu contabilizează separat numărul vaccinurilor administrate celor cu dublă cetăţenie. Şi nici Chişinău nu are platformă pe care să se înscrie cei au fost imunizaţi peste Prut. Astfel că numărul cetăţenilor Republicii Moldova vaccinaţi este cu mult mai mare decât cifra oficială pe care o oferă autorităţile. Prin urmare nu ştie care este rata reală de imunizare.