Noul ministru al Sănătăţii: Lucrurile stau mult mai prost decât am aşteptat să le găsesc
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noul ministru al Sănătăţii: Lucrurile stau mult mai prost decât am aşteptat să le găsesc

Noul ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, spune că situaţia la minister este una mult mai proastă decât se aştepta să găsească.

Drept prioritate în domeniu, Ala Nemerenco spune că intenţionează să creeze o politică de motivare a medicilor, iar primul pas va fi majorarea salariilor.
 
Putem să avem spitale performante, echipamente, dar să nu aibă cine lucra. (…) Nu este posibil s-o faci tuturor din prima zi, însă cei cărora li se va majora, trebuie să simtă asta. Nu să facem majorarea câte 100 de lei la toţi, dar în principiu nimănui nimic”.
 
De asemenea, ministrul spune că a cerut ministerului finanţelor să vină cu o inspecţie financiară în oatru instituţii mari, care dispun de resurse de bani : CNAM, CNAS, Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.
 
Ministrul mai spune că fuzionarea Ministerului Sănătăţii cu cel al Muncii nu a fost cea mai buna idee.
 
„Din toată experienţa mea de lucru, am lucrat cu diferite ministere din diferite ţări, ceea ce am observat, mai sunt exemple în care aceste ministere sunt fuzionate, dar asta nu se întâmplă în ţări cu un nivel de dezvoltare ca cel cum îl are R. Moldova, ci în Japonia, Finlanda şi nici nu se numesc ministere ale sănătăţii şi protecţiei sociale, ci ministere ale sănătăţii şi bunăstării sociale.
 
Atât timp cât noi operăm cu termen de „protecţie socială” şi nu încercăm să creştem la un alt nivel de ridicare a nivelului vieţii, putem să privim la aceste domenii ca la două mari probleme, care împreună frânează din mişcare”.
 
Ala Nemerenco spune că susţine ideea separării acestor două domenii: sănătatea şi protecţia socială, în două ministere separate.
 
Similare
RECOMANDĂRI