Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi condiţii de călătorie în România pentru cetăţenii R. Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv cei care au paşapoarte româneşti, vor putea intra în România doar cu test negativ la Covid, făcut în ultimele 48 de ore. Vor fi obligaţi să respecte această regulă chiar şi cei vaccinaţi anticovid. Guvernul de la Bucureşti a anunţat că măsurile vor intra în vigoare în câteva zile pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului, Omicron.

Ministrul Sănătăţii de la Bucureşti a anunţat noile condiţii de intrare în România după ce infecţia cu tulpina Omicron a fost depistată la doi cetăţeni români care s-au întors din Republica Sud-Africană.

ALEXANDRU RAFILA  ministrul Sănătăţii din România: „Românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţări terţe, din afata uniunii vor prezenta un test PCR obţinut cu cel mult 48 de orei înaintea călătoriei, cei care nu sunt vaccinaţi în carantină timp de 10 zile”.

Persoanele care vin din ţările Uniunii Europene nu vor prezenta teste la covid şi vor putea intra în România prezentând un certificat de vaccinare sau unul care confirmă trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. Începând cu 20 decembrie, cei care vin de peste hotare vor trebui să completeze şi un formular de localizare pe teritoriul României.

RAED ARAFAT şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, România: „PSG, pasanger located form, care este deja implimentată în foarte multe ţări, la intrare în aeroporturi, unde persoanele care călătoresc trebuie să-l completeze înainte ca să călătorească, să-l aibă, să-l prezinte la graniţă sau dacă este o problemă de contact, imedat se poate fi localizată persoana respectivă şi contactată”.

Reprezentanţii Agenţiilor de Turism din Chişinău spun că sunt cheltuieli de călătorie mai mari iar asta îi va determina pe basarabeni să se reorienteze spre pensiunile din Ucraina, unde regulile de intrare în ţară sunt mult mai simple.

VLADA DONICA reprezentant,  Agenţie de Turism, Chişinău: „Va fi cam dificil să intre pe teritoriul României, astfel încercăm să le propunem ca alternativă Ucraina pentru că este mai simplu. Este nevoie doar de paşaport valabil, certificat de vaccinare.Accesul pe pârtie şi în hoteluri va fi doar cu prezentarea certificatului sau a testului”.

Un test PCR în laboratoarele medicale din Republica Moldova costă, in medie, şapte, opt sute de lei. O familie cu doi copii care ar dori să meargă în România, ar trebui să scoată din buzunar, numai pentru teste, cel putin 3200 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI