Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nivelul apei în râurile Nistru şi Prut scade uşor

Nivelul apei în râurile Nistru şi Prut scade uşor. Autorităţile anunţă că nu există deocamdată niciun risc pentru sistarea aprovizionării cu apă potabilă a municipiului Chişinău. Ieri, salvatorii au pompat apa de pe plaja Vadu lui Vodă pentru a evita inundarea zonelor de agrement. Autorităţile avertizează că pericolul nu a trecut. În unele zone se va menţine nivelul ridicat al apei, cu riscul de inundaţie.

ANATOLII LICHII, director tehnic, Apă-Canal Chişinău: „Nivelul Nistrului este 16.2. A coborât şi nu este niciun risc de aprovizionare a municipiului Chişinău. Staţia de captare lucrează în regim normal au fost luate toate măsurile pentru a evita cea mai rea situaţie de inundare, iar acum situaţia e sub control".

Mai multe localităţi, dar şi plaja de la Vadu lui Vodă a fost inundate după ce râul Nistru a ieşit din albie. Autorităţile au pregătite trei pompe de rezervă şi o staţie de energie electrică pentru a fi puse în funcţiune, în cazul unor noi revărsări.

UP IRINA MIHAILICI, reporter TVR Moldova: Situaţia este mai încordată în localitatea Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă. Echipele de salvatori lucrează intens pentru întărirea unui dig de protecţie cu lungimea de peste 50 m pentru protejarea culturilor agricole din lunca râului Nistru. Diguri de protecţie au fost instalate şi în raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Căuşeni, Rezina şi Anenii Noi”.

Potrivit Informaţiilor de la IGSU, pe râul Nistru, sectorul Naslavcea –  Dubăsari, se vor menţine cote înalte ale apei, cu o scădere a nivelului de până la 40 de centimetric. O creştere cu până la 30 de ccentimetri ar putea fi pe sectorul Bender– Talmaza. Descreşterea nivelului apei va avea loc şi pe râul Prut, în sectorul  Criva –Costeşti, cu pînă la 40 de cm. Primarul localităţii Drepcăuţi, Angela Rurac, a declarat pentru TVR Moldova că situaţia se îmbunătăţeşte în localitate. Zona de nord a Republicii Moldova a fost grav afectată din cauza ploilor puternice.

ANGELA RURAC, primar Drepcăuţi: „La moment apa s-a retras, a mai rămas pe alocuri. Deci sunt inundate terenurile agricole şi grădinile. Cine a fost evacuat a revenit înapoi, prin casă nu a fost apa”.

Potrivit datelor hidro-meteorologice, pe sectorul Leuşeni – Brânza, se vor menţine niveluri înalte ale apei, cu ieşirea apei în zona de luncă.
Similare
RECOMANDĂRI