ACTUALITATE

Ninel Revenco, precizări despre persoanele care şi-au administrat prima doză de vaccin peste hotare, iar rapelul şi-l doresc în R. Moldova

post-img

Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză peste hotare, iar a doua doză doresc să şi-o administreze în Republica Moldova, se supun anumitor riscuri. Spre exemplu, în Republica Moldova ar putea să nu fie disponibil vaccinul administrat la prima doză. Cu precizări în acest sens a venit Ninel Revenco, profesor universitar, coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

Ninel Revenco spune că, cei care decid să îşi facă rapelul în Republica Moldova vor primi un certificat de vaccinare, însă acesta va fi altul decât cel eliberat la prima doză administrată într-o altă ţară. 

„Registrele pentru vaccinare în UE şi Republica Moldova sunt diferite şi nu sunt interconectate. Aş ruga toţi cetăţenii să se informeze daca vor fi acceptate aceste două certificate în UE sau altă ţară unde aveţi programată deplasarea, ca sa nu aveţi probleme. Posibil se va discuta la nivel de minister cum ar fi posibil să fie interconectate aceste registre, astfel încât să putem oferi cetăţenilor certificatul dat. La momentul dat veţi primi dovada doar dovada despre aceasta doză pe care aţi primit-o acum, în ţara noastră.”, spune Ninel Revenco. 

De asemenea, un alt risc este cel al indisponibilităţii unui anumit tip de vaccin.

„Daca prima doză a fost Pfizer, riscaţi să nu aveţi a doua doză în Republica Moldova, pentru că deja toate dozele au fost repartizate în teritoriu şi o parte din doze sunt securizate pentru a doua doză. Aţi putea să nu primiţi a doua doză din motiv că intervalul de timp este mai mic în comparaţie cu alte vaccinuri. Astrazeneca este mai flexibil între doze, având un interval de la 4 până la 12 săptămâni, din aceste motive sunt mai mari şanse să aveţi pentru rapel cu Astrazeneca, iar pentru Pfizer, există riscul să nu primiţi din motiv că va lipsi”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Dacă e să luăm în calcul partea ce ţine de sănătate, Ninel Revenco îndeamnă cetăţenii să se vaccineze oriunde, însă să se vaccineze complet, cu ambele doze. 

De asemenea, Ninel Revenco a vorbit despre importanţa continuării campaniei de vaccinare, subliniind că unele raioane din sudul Republicii Moldova sunt sceptice la acest capitol, iar dacă populaţia refuză să se vaccineze, Republica Moldova riscă să devină din nou un focar de infecţie.

În acest sens, Ninel Revenco declară că  pe lângă vaccinurile pe care Republica Moldova urmează să le primească prin platforma COVAX, autorităţile duc tratative serioase direct cu companiile producătoare, pentru procurări, inclusiv pentru anul 2022, întrucât cel mai probabil, vaccinarea contraCOVID va fi efectuată anual, ca şi în cazul gripei. 

De menţionat, peste 340 de mii de persoane s-au vaccinat cu prima doză, iar peste 76 de mii de persoane şi-au administrat ambele doze de vaccin, în Republica Moldova. Despre numărul persoanelor din Republica Moldova care s-au vaccinat în alte ţări, Ministerul nu deţine date.