ACTUALITATE

Neînţelegeri cu regimul de la Tiraspol

Autorităţile de la Chişinău învinuiesc regimul separatist de la Tiraspol că se opune procesului de înmatriculare a maşinilor cu plăcuţe neutre ale locuitorilor din stânga Nistrului. Chişinăul denunţă încercarea Tiraspolului de a împiedica acest proces prin înaintarea unor condiţii neîntemeiate - una dintre ele inedită: achitarea serviciilor de internet la cele două puncte de înmatriculare din Tiraspol şi Rîbniţa. Neînţelegeri au ieşit la iveală în timpul şedinţei grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

La şedinţa de vineri, reprezentanţii guvernului de la Chişinău au propus măsuri menite să grăbească procesul de înmatriculare cu plăcuţe neutre a vehiculelor care aparţin locuitorilor din regiunea transnistreană. Însă Tiraspolul a pus mai multe condiţii între care documentarea cetăţenilor străini care se află permanent în regiune, reînmatricularea autovehiculelor reutilate cu instalaţii GPL şi chiar achitarea serviciilor de internet la punctele de înmatriculare a vehiculelor cu plăcuţe neutre.

MARIANA SARÎ, purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare: "Am fost luaţi prin surprindere de către partea transnistreană. Cu regret, Tiraspolul oferă conotaţii politice unor subiecte cu caracter tehnic. În context, a fost vociferată solicitarea notei de plată pentru utilizarea reţelei de internet în punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol şi Rîbniţa, fără a fi prezentate careva date concrete”.

În urmă cu 3 ani, când la Tiraspol şi Rîbniţa au fost deschise puncte de înmatriculare a mijloacelor de transport, separatiştii şi-au asumat angajamentul să asigure cele două instituţii cu servicii de internet. Însă acum dau de înţeles că nu vor să mai facă acest lucru.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare: „Atunci când se vrea anulată interdicţia absolut legitimă de circulaţie în afara hotarelor Republicii Moldova a maşinilor neînmatriculate conform, inventezi tot felul de pretexte ca să demonstrezi că mecanismul de încmatriculare este ineficient, nu lucrează, respectiv, haideţi să anulăm interdicţia”.

O altă problemă spinoasă în relaţiile autorităţilor de la Chişinău cu regimul separatist de la Tiraspol rămâne datoria de şapte miliarde de dolari pe care Rusia o pretinde de la Republica Moldova pentru gazul rusesc consumat în regiunea transnistreană. Din 2004, datoriile sunt trecute în contul companiei Moldovagaz, în care Gazprom deţine peste 50 la sută din acţiuni. 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt ale regimului de la Tiraspol care nu achită pentru gazul consumat în regiunea transnistreană.