Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Negocieri eşuate între agricultori şi ministrul agriculturii, Ion Perju

Discuţii eşuate, întrebări fără răspuns şi strigăte de ajutor în lipsa unui sprijin financiar. Sunt concluziile în urma întrevederii de astăzi dintre ministrul agriculturii, Ion Perju cu un grup de fermieri. Agricultorii au fost invitaţi la discuţie după ce ieri au organizat un nou protest. Din păcate, nu s-a ajuns la un numitor comun, iar negocierile par a fi blocate din cauza resurselor financiare reduse ale Guvernului.

Fermierii au venit astăzi la Ministerul Agriculturii cu o listă lungă de revendicări. Ei cer achitarea compensaţiilor pentru grupa a doua de culturi precum floarea soarelui şi porumb.

Ei mai solicită crearea unui mecanism de rambursare a TVA-ului în următorii 2 ani, dar şi menţinerea cotei TVA de 8%. Fermierii au făcut referire şi la noua prevedere a politicii bugetar-fiscale din anul 2021 care îi va sărăci şi mai mult. Este vorba despre faptul că taxa de drum ar urma să fie inclusă în accizele la carburanţi.

REVENDICĂRILE AGRICULTORILOR

1. Compensaţii pentru grupa a II-a de culturi agricole;
2. Rambursarea TVA în următorii 2 ani;
3. Menţinerea cotei TVA la 8%;
4. Să nu se scumpească accizele la carburanţi

„Noi suntem contra fiindcă tractoarele, în primul rând, nu merg pe drumurile publice, dar pe dealuri. În al doilea rând, dacă acest cost îl introduc în motorină şi noi o cumpărăm scumpă, vă daţi seama că creşte costul producţiei şi respectiv devenim necompetitivi cu agricultorii din România, Ucraina, suntem în iarăşi în pierdere.Eu nu ştiu de ce se duce aşa politică. Tot timpul bat în noi”, a spus ANDREI DÂNGA, liderul agricultorilor protestatari.

Fermierii cer să le fie restituite accizele pe motorină, după modelul ţărilor din Uniunea Europeana. Agricultorii spun însă că la lista lor de revendicări, autorităţile nu au propus nicio soluţie.

„Astăzi nu am primit nici un răspuns. Suntem într-o situaţie de criză profundă în urma secetei. Suntem în aşteptare, ce să facem? Acasă nu putem să muncim, pentru că nu avem cu ce, băncile ne gâtuie la drept vorbind şi stăm şi aşteptăm”, a spus VADIM CIOBANU, agricultor, raionul Rezina.

Totuşi, părţile s-au înţeles să se revadă într-o nouă rundă de negocieri.

„Rămânem acum pe poziţii ca în timp de 2 zile să stabilim un format mai larg. Banca Naţională, Ministrul Finanţelor, prim-ministrul, ministerul agriculturii şi să stabilim cum procedăm mai departe, de unde luăm bani, cum le dăm, cât durează, când agricultorul poate să beneficieze de acest suport şi să se apuce de lucru”, a spus ION PLĂMADEALĂ, agricultor, raionul Leova.

În urma întâlnirii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat un comunicat de presă în care se spune că:

„Cele 300 de milioane de lei oferite de Guvern pentru compensarea parţială a cheltuielilor suportate la semănatul şi întreţinerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă au fost distribuite, iar în prezent Guvernul este în proces de identificare a surselor financiare pentru achitarea compensaţiilor pentru grupa a II-a”, se arată în declaraţia Ministerului Agriculturii.

Potrivit Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, până acum, din suma totală alocată de 300 de milioane de lei pentru compensaţiile culturilor de prima grupă s-au achitat 286,9 milioane lei. Banii au fost distribuiţi fermierilor în urma verificării a 1560 de dosare.

Amintim că în această vară agricultorii au organizat ample proteste blocând chiar şi drumurile naţionale. Atunci, Guvernul de la Chişinău a alocat 300 de milioane de lei pentru acoperirea despăgubirilor, asta în timp ce pierderile agricultorilor sunt estimate la 900 de milioane de lei.  
 
Similare
RECOMANDĂRI