Necunoaşterea cadrului legal de către angajaţii INP - una dintre principalele probleme ale instituţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Necunoaşterea cadrului legal de către angajaţii INP - una dintre principalele probleme ale instituţiei

Necunoaşterea cadrului legal de către angajaţii INP, încălcările de procedură admise de agenţii de patrulare şi numărul în creştere a proceselor-verbale contravenţionale contestate şi anulate de instanţele de judecată. Acestea sunt printre principalele probleme constatate în cadrul unei evaluări a Inspectoratului Naţional de Patrulare. 

Activităţile de prevenire a corupţiei şi evaluării riscurilor de corupţie în perioada anilor 2017 – 2018 au fost prezentate în cadrul audierilor publice organizate de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică. La audieri au participat directorul adjunct al Centrului Naţionale Anticorupţie, Lidia Chireoglo, şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Liviu Baziuc, alţi reprezentanţi ai instituţiilor vizate. 

Informaţiile s-au referit la monitorizarea şi evaluarea integrităţii instituţionale a Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), Primăriei mun. Chişinău, întreprinderilor de stat şi municipale. 

Potrivit CNA, problemele identificate generează numeroase riscuri de corupţie, inclusiv unele care s-au materializat în trecut: coruperea pasivă şi trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi exercitarea împuternicirilor în mod discreţionar, promovarea unor interese private în detrimentul interesului public, exercitarea de presiuni şi abuzuri din partea agenţilor de patrulare, pasarea responsabilităţii de la o entitate la alta şi exercitarea de presiuni asupra conducătorilor auto sau agenţilor economici.

Potrivit statisticilor CNA, 60% din incidentele de integritate înregistrate în perioada de referinţă revin angajaţilor INP cu studii medii de cultură generală, care au un nivelul scăzut de pregătire profesională şi manifestă dezinteres în activitate. 

Atribuţia de evaluare a integrităţii instituţionale şi monitorizarea implementării planurilor de integritate de către entităţile evaluate revine CNA urmare a modificărilor aprobate de Parlament la Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie şi la Legea privind evaluarea integrităţii instituţionale.

Similare
RECOMANDĂRI