ACTUALITATE

NATO a decis: Summitul la care Joe Biden, Klaus Iohannis şi ceilalţi lideri aliaţi vor adopta noul Concept Strategic va avea loc pe 29-30 iunie 2022 la Madrid

post-img

Următorul summit al NATO, în care liderii celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor adopta următorul Concept Strategic, va avea loc la Madrid în perioada 29-30 iunie 2022, au anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg şi premierul spaniol Pedro Sánchez.

“Trebuie să continuăm să ne adaptăm pentru viitor. Şi exact asta vom face la summitul de la Madrid de anul viitor”, a spus secretarul general.

În cadrul reuniunii, liderii vor lua decizii importante pentru a pune în aplicare ambiţioasa agendă NATO 2030, a subliniat Stoltenberg, printre care se numără creşterea rezilienţei şi a apărării cibernetice a Alianţei, ascuţirea avantajului său tehnologic şi abordarea impactului schimbărilor climatice asupra securităţii.

Următorul concept strategic al NATO va fi, de asemenea, adoptat la summitul din 2022, a subliniat secretarul general.

“Conceptul strategic de la Madrid va reflecta noul mediu de securitate, se va angaja din nou faţă de valorile noastre şi ne va reafirma unitatea. Garantând că Alianţa noastră este pregătită pentru viitor”, a spus el.

În cadrul discuţiilor sale cu prim-ministrul Sánchez, împreună cu ministrul de externe José Manuel Albares Bueno şi cu ministrul apărării Margarita Robles Fernández, dl Stoltenberg şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Spania pentru găzduirea următorului summit.

El a remarcat că summitul va marca cea de-a patruzecea aniversare a aderării Spaniei la NATO. “Această aderare a ancorat Spania în rândul ţărilor libere şi democratice ale comunităţii transatlantice şi, de asemenea, a deschis calea pentru aderarea ţării dumneavoastră la UE câţiva ani mai târziu”, a declarat Stoltenberg.

Declaraţia finală a summitului de la Bruxelles din 14 iunie 2019, andosată de Joe Biden, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron şi ceilalţi lideri euro-atlantici, a aprobat o agendă transatlantică pentru viitor, liderii însărcinându-l pe secretarul general Jens Stoltenberg să conducă procesul de elaborare a următorului Concept Strategic al NATO până la summitul din 2022, care va avea loc la Madrid.

“Agenda NATO 2030 fixează un nivel ridicat de ambiţie pentru NATO. Aceasta oferă direcţionări clare de continuare a adaptării pentru a răspunde ameninţărilor şi provocărilor curente, emergente şi viitoare, pe baza adaptării în curs politice şi militare a Alianţei. Avansarea în ceea ce priveşte Agenda NATO 2030, cele trei sarcini fundamentale şi următorul Concept Strategic necesită finanţare adecvată prin cheltuieli naţionale pentru apărare şi prin bugetele comune. În funcţie de cerinţe, agreăm să sporim asigurarea acestor resurse inclusiv, dacă este nevoie, a bugetelor comune NATO începând cu 2023, cu luarea în considerare a aspectelor legate de sustenabilitate, responsabilitate şi accesibilitate. La reuniunea din 2022 vom agrea, alături de Conceptul Strategic, cerinţele specifice de finanţare suplimentară până în 2030 şi implicaţiile în termeni de resurse pentru bugetul militar NATO, Programul NATO de investiţii pentru securitate şi bugetul civil NATO şi vom identifica potenţiale măsuri de eficientizare”, este detaliat în comunicatul final.

Agenda NATO 2030 reafirmă că NATO este forumul transatlantic unic, esenţial şi indispensabil pentru consultări şi acţiuni comune, importanţa consolidării rezilienţei şi prevede că Alianţa va lansa un accelerator civil-militar de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord şi va crea un Fond NATO pentru inovare. De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a decis să întărească parteneriatele cu UE, cu ţările democratice din Asia Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud şi cu alte ţări din Africa, Asia şi America Latină. Nu în ultimul rând, liderii aliaţi l-au însărcinat pe secretarul general să stabilească o ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să iniţieze un dialog regulat la nivel înalt pe teme de schimbări climatice şi securitate.

“Prin deciziile noastre de astăzi, am deschis un nou capitol al relaţiei transatlantice şi am setat direcţia pentru continua adaptare a Alianţei către 2030 şi în perspectivă. Aşteptăm cu interes să ne întâlnim din nou în Spania, în 2022, iar ulterior în Lituania”, au conchis atunci cei 30 de lideri ai statelor membre ale NATO.

Actualul concept strategic al NATO datează din anul 2010, când a fost adoptat la summitul de la Lisabona şi prevede trei sarcini fundamentale ale Alianţei: apărarea colectivă, gestionarea crizelor şi securitatea prin cooperare. Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord permite aliaţilor să se consulte şi să coopereze în domenii care ţin de securitate şi apărare, în timp ce articolul 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, şi anume apărarea colectivă, astfel: ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.