Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Năstase cere explicaţii publice preşedintelui Igor Dodon şi ministrului Agriculturii

Năstase cere explicaţii publice preşedintelui Igor Dodon şi ministrului Agriculturii, în cazul pomicultorilor care nu pot exporta în Rusia. Reprezentaţii platformei DA susţin că au solicitat extinderea listei companiilor cu drept de export, dar acest lucru nu s-ar fi aprobat din cauza intereselor politice. Igor Dodon respingele acuzaţiile.

Încă din vara anului trecut, o delegaţie a Parlamentului de la Chişinău a discutat cu premierul Medvedev despre actualizarea listei exportatorilor de fruncte. Andrei Năstase susţine că a fost întocmită listă extinsă de la 130 la 500 de companii, dar ea nu a mai fost aprobată.

ANDREI NASTASE, liderul PPDA: „Deţinem informaţia că acest lucru s-a întâmplat la implicarea lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocând argumente stric politice.”

Procedura de actualizare a listei este una netransparentă spun reprezentaţii platformei, iar din cele 130 de companii doar 20 ar vinde propria producţie. Aceşia spun că în consecinţă în Federaţa Rusă a fost expediată o altă lista a exportatorilor întocmită după principiu politic. 

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedinte PPDA: „Prim-ministru a spus că este un dezastru ceea ce se întâmpă la voi cu exportul cu listele este un dezastru, voi stimulaţi intermediar şi nu fermieri, mi-a fost ruşine.”

Preşedintele Igor Dodon respinge acuzaţiile. Se negociază pentru ca în listă să fie incluşi cât mai mulţi exportatori.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Nu poate fi coordonat de nimeni nici un fel de export noi pledăm pentru liberalizare totală a exportului în Federaţia Rusă. Marea majoritatea sunt şi vor fi producători.”

Ministrul Agricultorii a scris pe Facebook că se află în Federaţia Rusă şi a  discutat această problemă cu omologul său. A fost stabilit mecanismul prin care lista să fie extinsă cu peste 200 de exportatori, până la sfârşitul lunii ianuarie. Problema există din 2014 şi producătorii aşteaptă de mult extinderea listei.

IURIE FALĂ, director Moldova Fruct: „Noi ne aşteptam şi ne aşteptăm ca lista se va extinde, petru că se crează oportunităţi sau crează limitări.”

Experţii Serviciului Federal de Supreaveghere Veterinară şi Fitosanitară al Rusiei au verificat 500 de companii din Republica Moldova, în  august 2019. Rezultatele nu au fost comunicate deocamdată Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor de la Chisinau.
Similare
RECOMANDĂRI