Monica Macovei califică drept ipocrită reacţia guvernării de la Chişinău la recenta rezoluţie a Parlamentului European
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Monica Macovei califică drept ipocrită reacţia guvernării de la Chişinău la recenta rezoluţie a Parlamentului European

Europarlamentara califică drept „ipocrită” reacţia guvernării de la Chişinău la recenta rezoluţie a Parlamentului European în care se cere îngheţarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova, la fel şi a sprijinului financiar pentru buget într-o declaraţie făcută pentru Radio Europa Liberă.

Monica Macovei susţine că liderul PD, Vlad Plahotniuc, se contrazice în mod evident prin propriile declaraţii: „PD rămâne deplin angajat în procesul de reformă occidentală în ţara noastră”, iar mai târziu acesta afirmă că „nu va mai ţine seama ca înainte de condiţionalităţile Uniunii Europene”.

„Reforma ţării însăşi înseamnă realizarea pas cu pas a acestor cerinţe, da? Fă reforme în sănătate, fă reforme în sistemul bugetar, să faci investigaţii, apropo de miliardul de dolari, că şi el s-a pomenit în rezoluţie, sau justiţie independentă, pentru că şi în rezoluţie se scrie că justiţia în Republica Moldova este selectivă şi politizată, că nu ai jurnalişti şantajaţi ş.a.m.d., că şi asta se menţionează în rezoluţie că există în Moldova. Deci, toate acestea trebuie făcute pentru Moldova în primul rând, pentru oameni în primul rând – au nevoie de sănătate, de educaţie, de justiţie independentă.” menţionează Macovei.

Europarlamentara mai subliniază faptul că o justiţie independentă nu e dreptul judecătorilor de a face orice, inclusiv poate ce spun politicienii, ci e dreptul oamenilor la o justiţie independentă, iar oamenii din Republica Moldova nu au în mod vădit o justiţie independentă şi sigur că pe toată lumea a enervat ce s-a întâmplat cu infirmarea alegerilor din Chişinău.

Făcând referire la acele alegeri locale desfăşurate luna trecută, oficiala declară: „Plahotniuc şi partidul lui au împiedicat opoziţia, după alegeri libere şi corecte, să preia Primăria Chişinăului, pe dl Năstase. Cine a greşit aici? Este un răspuns – cum să spun? – întors aşa, pe toate părţile, perfid şi ipocrit.”

Monica Macovei a declarat că Plahotniuc dă o replică şi spune că „instituţiile europene şi Parlamentul European ajută opoziţia”. „Ceea ce nu-i adevărat. Niciun partid nu are majoritate, niciun grup politic nu are majoritate. Suntem 751 şi Partidul Popular European are în jur de 270-280, ca să vedeţi că nu e majoritate. Dar când spui asta că „noi ajutăm opoziţia să ajungă la putere”, eu răspund: „Dar voi aţi împiedicat opoziţia să ajungă la putere după ce au fost alegeri libere şi corecte”. Deci, pasul greşit voi l-aţi făcut şi noi vă spunem: „Aţi greşit, reveniţi!””.

Similare
RECOMANDĂRI