Mold-street: În baie cu oligarhul rus Deripaska. Cine este baronul Rothschild, noul concesionar al Aeroportului
Sursa foto:mold-street.com Vizualizari:

Mold-street: În baie cu oligarhul rus Deripaska. Cine este baronul Rothschild, noul concesionar al Aeroportului

Luni, 19 august, 95% din capitalul companiei Avia Invest SRL, care a luat acum 6 ani, în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost cumpărată de firma NR Investments Ltd din offshorul britanic Guerncey.

Proprietarul acesteia baronul Nathaniel Philip Victor James Rothschild este moştenitorul titlului de baron Rothschild şi a venit şi într-o vizită ca să-şi vadă noua achiziţie.

Nu este prima vizită a unor reprezentanţi ai casei Rothschild în Moldova. Mai mult! Au existat colaborări între autorităţile de la Chişinău şi cu una dintre cele mai influente şi controversate dinastii de bancheri din lume care se întinde în Franţa, Elveţia şi Marea Britanie, notează mold-street.com.

Acum trei ani, Guvernul Filip anunţa că duce negocieri cu reprezentanţii Rothschild, "pentru a obţine servicii de consultanţă în vederea identificării potenţialelor direcţii de cooperare şi a soluţionării problemelor ce ţin de restabilirea sistemului financiar al Republicii Moldova, dar şi pentru elaborarea unei strategii financiare a Guvernului pe termen lung".

De altfel reprezentanţii casei Rothschild oferă de mulţi ani servicii de consultanţă mai multor companii şi oligarhi din spaţiul postsovietic. De exemplu au oferit astfel de servicii fostului preşedinte al Ucrainei Petro Poroshenko în vânzarea activelor sale.

Giovanni Salvetti, Managing director în spaţiul CSI al casei Rothschild, declara într-un interviu pentru Ukrainska Pravda că din cauza crizei şi războiului s-a renunţat la această vânzare în favoare unei alte formule de administrare prin trust.

Dar să revenim la biografia lui Nathaniel Rothschild, care 9 ani în urmă se lăuda într-un interviu pentru Vedomosti.ru că a readus în Rusia casa Rothschild, izgonită de bolşevici după revoluţia din 1917.

Tot el a consultat mai mulţi oligarhi ruşi, inclusiv Oleg Deripaska, unul din acţionarii companiei austriece Strabag, care efectuează lucrări şi la Aeroportul Chişinău.

Despre cât este de strânsă legutura dintre Rothschild şi Deripsaka vorbeşte scandalul izbucnit câţiva ani în urmă.

"Am fost în baie, unde am fost băiţi de un bărbat de 25 ani, care ştia la perfecţia arta băii. Apoi am sărit în apa rece ca gheaţa. A fost o mare plăcere. A doua zi, toată lumea s-a trezit parcă înoită şi cu senzaţia unei zile minunate, mărturisea în 2012 într-o instanţă britanică Nathaniel Rothschild, despre o întâlnire în Rusia de la sfârşitul lui ianuarie 2005.

O întâlnire la care au participat împreună cu Rothschild, Oleg Deripaska, comisarul european pentru comerţ Peter Mendelson, omul de afaceri canadian Peter Munch şi prietenul lui Rothschild, Sebastian Taylor.

Mass media britanică a scris pe larg despre existenţa unei „legături secrete” între Rothschild Jr. şi Oleg Deripaska, care a permis acestuia din urmă să încheie o înţelegere pentru a vinde două uzine grupului Alcoa.

În 2018 Rothschild & Co îi oferea aceluiaşi Deripaska consultanţă pentru a scoate companiile sale de sub sancţiunile americane.

De notat că nu este clar care este valoarea actuală a averii sale. De exemplu în 2011, clasamentul The Sunday Times Rich List arăta că el ar deţine o avere de circa 2 miliarde de lire sterline.

Peste un an Forbes estima averea lui Nathaniel Rothschild la doar un miliard de dolari.

Mai adăugăm că ţinând cont de contextul în care Nathaniel Rothschild a preluat cota de 95% din Avia Invest SRL, apoi cel mai probabil că el este un intermediar pentru următoarea operaţiune şi în scurt timp concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău ar putea ajunge pe alte mâini.

Similare
RECOMANDĂRI