UPDATE. Majorarea tarifului la gaz: Reacţia ANRE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. Majorarea tarifului la gaz: Reacţia ANRE

De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Republica Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest tarif e valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns pentru Mold-street.com, dat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

UPDATE: Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) a venit cu o reacţe: ANRE informează că la moment nu există motive pentru creşterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA “Moldovagaz”, care să prezinte şi probe pentru o eventuală modificare a preţului.

„Pentru o ajustare a tarifelor, SA “Moldovagaz” trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens. De asemenea, informăm că, potrivit Legii 108 Cu privire la gazele naturale „Consiliul de administraţie al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării”, se spune într-un comunicat al ANRE.

Menţionăm că,  toate datele prezentate referitor la piaţa gazelor naturale deţinute de Agenţie sunt conform raportărilor titularilor de licenţă.

UPDATE: Moldovagaz nu a solicitat, deocamdată, majorarea tarifului la gaz pentru consumatori, dar un asemenea demers ar putea fi depus în următoarea perioadă de timp, a comunicat pentru Radio Chişinău directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Ştefan Creangă.

„Deocamdată nu există un asemenea demers. Noi am avut întrevedere cu cei de la Moldovagaz, care au spus că posibil să ne trimită demersurile respective, dar încă nu au venit”, a menţionat Ştefan Creangă.

Directorul ANRE a precizat că în lipsa unor calcule prezentate de Moldovagaz este prematur de a spune dacă există premise pentru a majora tariful.

------------------------------------------
Costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu preţul de import din aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie mold-street.md.
 
Importul de gaze a crescut cu 9%, preţul cu 34%
 
Potrivit ANRE, în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi).

Este cel mai mare volum importat din anul 2011. Totodată circa 45% au fost importate în primul trimestru al anului trecut.
 
Similare
RECOMANDĂRI