ACTUALITATE

Mold-Street. Exportul în România - la Statistică arată 600 de milioane de dolari, la BNM doar 347 de milioane

post-img

Datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) privind exporturile de mărfuri în anul 2017 arată foarte diferit faţă de cele prezentate de Banca Naţională a Moldovei (BNM) în Balanţa de Plăţi. Diferenţe se atestă la mai mulţi parteneri comerciali din UE, în timp ce pentru Rusia, Belarus sau Ucraina cifrele prezentate de cele două instituţii practic coincid.

Diferenţele de cifre pot fi de zeci şi chiar sute de milioane de dolari. Asta pentru că prezintă operaţiunile de export sau import dintre Republica Moldova şi restul lumii după principiul ţării de origine şi include şi bunurile pentru prelucrare/după prelucrare şi vânzările magazinelor duty-free (la exporturi). În schimb Banca Naţională le scoate din calcul.

De exemplu, datele BNS arată că exporturile de mărfuri din Republica Moldova în România au fost în anul 2017 de 600,6 milioane dolari, în creştere cu 17%, faţă de anul 2016. Însă datele BNM arată că exportul real de bunuri din Republica Moldova în România a fost de 347 milioane dolari, adică cu 42% mai mic.

Explicaţia este că cele peste 253 de milioane de dolari diferenţă sunt de fapt bunuri pentru prelucrare/după prelucrare pentru care nu are loc schimbul dreptului de proprietate. În special e vorba de cabluri, fire şi alte piese şi componente pentru automobile.

Şi în cazul altor parteneri comerciali din UE se atestă astfel de diferenţe, unele destul de majore, scrie sursa citată.

De exemplu datele BNS arată că exporturile de mărfuri în Italia au constituit în 2017 circa 236 milioane de dolari, dar datele BNM indică o cifră de 2,5 ori mai mică – doar 95 de milioane de dolari. În cazul Germaniei, Marii Britanii sau altor state UE diferenţele sunt ceva mai mici, dar care nu pot fi neglijate.