Mold-Street: ANRE urmează să reducă tarifele la energia electrică şi să le majoreze pe cele de la serviciile de furnizare a apei
Sursa foto:aif.md Vizualizari:

Mold-Street: ANRE urmează să reducă tarifele la energia electrică şi să le majoreze pe cele de la serviciile de furnizare a apei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) convoacă vineri, 15 iunie, o şedinţă publică în care urmează să decidă reducerea tarifelor la energia electrică şi să le majoreze pe cele la serviciile de furnizare a apei şi de canalizare şi epurare a apelor uzate în Chişinău.

Astfel pentru ora 9.00, este programată examinarea şi aprobarea de către ANRE a noilor tarife de distribuţie şi preţurile de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Union Fenosa şi, respectiv, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Potrivit Mold-Street, anterior, compania a cerut ANRE reducerea tarifului cu 5,5%, drept urmare a aprecierii monedei naţionale faţă de dolar. Potrivit calculelor agenţiei, în cazul consumatorilor casnici tariful va scădea cu 20 de bani (-10%): de la 199 bani la 179 bani/kWh. Anterior, ANRE luase în calcul o reducere cu 12,7%. La fel şi în cazul consumatorilor industriali, reducerea va fi de aproximativ 10%.

În cadrul şedinţei de vineri, la ora 10.00, agenţia planifică să examineze şi să aprobe noile tarife de distribuţie şi preţurile reglementate de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Nord şi, respectiv, FEE Nord.

Preţul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus, populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent. Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, faţă de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh.

Apa se va scumpi cu 13,5%

Tot vineri, la ora 11.00, ANRE va dezbate şi solicitarea întreprinderii Apă-Canal Chişinău de majorare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate.

Într-un demers adresat ANRE, conducerea Apă-Canal Chişinău a cerut majorarea în medie cu 10,6% a tarifelor pentru apă şi servicii de canalizare, inclusiv pentru consumatorii casnici cu 13,5%: de la nivelul actual de 10,69 lei pentru un metru cub de apă la 12,13 lei.

Majorarea este motivată prin creşterea cheltuielilor şi a investiţiilor

Chiar şi cu această majorare locuitorii din capitală vor achita un tarif de câteva ori mai mic decât locuitorii din restul localităţilor unde există serviciu public de furnizarea a apei potabile şi de evacuare a apelor uzate.

Noile tarife ar urma să intre în vigoare la data publicării.
Similare
RECOMANDĂRI