MJ anunţă consultarea unui proiect care prevede şi evaluarea procurorilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MJ anunţă consultarea unui proiect care prevede şi evaluarea procurorilor

Ministerul Justiţiei propune pentru consultări un proiect de lege care prevede evaluarea integrităţii judecătorilor, dar şi a procurorilor. Conform planului de acţiuni, iniţiativa urmează să fie definitivată în luna aprilie, iar în a doua jumătate a lunii mai va fi remisă pentru expertiză Comisiei de la Veneţia, transmite IPN.

Conform planului de acţiuni, Ministerul Justiţiei va organiza pe 25 februarie consultări publice cu implicarea tuturor părţilor interesate. În prima jumătate a lunii martie, vor fi organizate discuţii cu procurorii şi judecătorii, doar că separat, iar ulterior comune. Vor fi organizate discuţii publice cu reprezentanţii societăţii civile şi partenerii de dezvoltare.

Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor a fost unul dintre cele trei documente remise Consiliului Europei, la începutul lunii ianuarie. Aflaţi într-o vizită la Chişinău, experţii Consiliului au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuţii publice a proiectelor de lege cu toate părţile interesate, inclusiv cu judecătorii şi societatea civilă.

Anterior, evaluarea procurorilor a fost scoasă din proiectul de reformă a justiţiei, iar ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, menţiona că evaluarea procurorilor va avea loc după modelul evaluării judecătorilor. Potrivit lui, tehnic este foarte greu să elaborezi două seturi de acte, pentru că este vorba de reformă în două sisteme. „Ministerul Justiţiei are capacităţi tehnice limitate. Reieşind din complexitatea celor două obiecte, justiţie şi procuratura, am considerat să targhetăm întâi sistemul justiţiei, deoarece este foarte sensibil. În plus, există elemente de independenţă a judecătorilor, pe care noi trebuie să le depăşim, să le coordonăm cu partenerii noştri de dezvoltare”, mai spunea ministrul acum o lună.
Similare
RECOMANDĂRI