ACTUALITATE

Misiunea OSCE/ODIHR va urmări toate etapele alegerilor prezidenţiale din R. Moldova

post-img

Miercuri, Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) a inaugurat oficial misiunea de observare a alegerilor (MOA) pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie în R. Moldova, condusă de Corien Jonker.

Misiunea este formată din echipa de bază, care include 11 experţi, cu sediul în Chişinău şi 24 de observatori pe termen lung, care vor fi repartizaţi în toată ţara, începând cu 30 septembrie. Suplimentar, BIDDO va solicita statelor participante să trimită 200 de observatori pe termen scurt, care vor ajunge cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, potrivit Infotag.

Misiunea va evalua alegerile prezidenţiale în conformitate cu respectarea angajamentelor OSCE şi a altor obligaţii şi standarde internaţionale pentru alegeri democratice, precum şi a legislaţiei naţionale.

Observatorii vor monitoriza îndeaproape toate aspectele alegerilor, inclusiv posibilele evoluţii post-electorale. Domeniile specifice pe care se va concentra misiunea includ implementarea cadrului legal modificat, înregistrarea candidaţilor, activităţile în cadrul campaniei, precum şi soluţionarea litigiilor electorale şi acoperirea mediatică electorală. Aceştia vor evalua, de asemenea, punerea în aplicare a recomandărilor electorale anterioare ale BIDDO.

În cadrul observărilor misiunea va avea întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor de stat şi ai partidelor politice, cu candidaţii, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile, mass-media şi ai comunităţii internaţionale.

În ziua alegerilor misiunea BIDDO îşi va uni eforturile cu Delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a efectua observări cu referinţă la deschiderea secţiilor de votare, a procesului de votare, la numărarea buletinelor de vot şi tabelarea rezultatelor.

În cadrul activităţii sale misiunea va publica un raport intermediar, iar a doua zi după alegeri va emite o declaraţie cu privire la constatările preliminare şi concluziile sale. BIDDO va elabora un raport final cu privire la observarea alegerilor la aproximativ opt săptămâni după încheierea procesului electoral.

Amintim că MOA BIDDO şi Misiunea OSCE în Republica Moldova funcţionează separat şi independent sub propriile mandate.