ACTUALITATE

MIPE: României i-au fost atribuite de către Comisia Europeană două noi proiecte vizând înfrăţirea instituţională, unul în Republica Moldova şi unul în Tunisia, în valoare de 2,9 milioane euro

post-img

România a câştigat două noi proiecte vizând înfrăţirea instituţională (twinning), unul în Republica Moldova şi unul în Tunisia, în valoare totală de 2,9 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al MIPE, proiectele, atribuite de către Comisia Europeană, prevăd acordarea de asistenţă tehnică instituţională în domeniul bancar, respectiv al prevenirii corupţiei.

Autoritatea donatoare de asistenţă tehnică pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar, este Consorţiul România – Olanda – Lituania.

Ţara noastră, în calitate de lider de proiect, este reprezentată de Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, având parteneri juniori De Nederlandsche Bank, Olanda şi Lietuvos Bankas, Lituania.

Acestea vor oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova pentru sprijin în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător DCFTA /AA.

Experţii Băncii Naţionale a României au o vastă experienţă în acordarea de asistenţă în cadrul proiectelor de twinning (înfrăţire instituţională), după iniţiative similare în Serbia, Georgia, Albania şi Republica Moldova.

Valoarea proiectului este de 1,72 milioane euro. Va demara în luna septembrie a.c., având o durată de implementare de 24 luni.

Autoritatea donatoarea de asistenţă tehnică pentru Tunisia, în cadrul proiectului Sprijin instituţional pentru prevenirea corupţie, este Consorţiul Franţa – Germania – România.

Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Direcţia Generală Anticorupţie şi Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit E.V. (IRZ), din Germania sunt parteneri juniori în proiectul de prevenire a corupţiei, al cărui lider este Agence Française Anticorruption (AFA), Franţa.

Obiectivul principal al acestui proiect, de care va beneficia Instance Nationale de Lutte contre la Corruption (INLUCC), din Tunisia, este consolidarea sistemului şi mecanismelor de prevenire şi combatere a corupţiei, în conformitate cu acquis-ul UE, cu standardele internaţionale şi cu cele mai bune practici în domeniu, contribuind la consolidarea integrităţii şi îmbunătăţirea standardelor şi principiilor de bună guvernare.

Experţii Direcţiei Generale Anticorupţie din România au oferit şi în trecut asistenţă instituţiilor beneficiare din Moldova, Serbia şi Turcia.

Proiectul va demara tot în luna septembrie 2021, având o valoare de 1,2 milioane euro şi o durată de implementare de 30 luni.

Managementul administrativ şi financiar al celor doi noi proiecte de twinning va fi asigurat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Direcţia Generală Mecanisme şi Instrumente Financiare Europene Nerambursabile.