Ministrul Muncii explică de unde vor proveni banii necesari majorării pensiilor
Vizualizari:

Ministrul Muncii explică de unde vor proveni banii necesari majorării pensiilor

Republica Moldova este pe un trend pozitiv, iar dezvoltarea economică va oferi venituri suplimentare bugetului de stat, fapt ce va permite finanţarea suplimentului de solidaritate prevăzut de Guvern. Sunt explicaţiile ministrului muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari la întrebarea de unde va lua statul bani pentru majorarea pensiilor. Potrivit oficialului, suplimentul de solidaritate, care vine să ridice pensia minimă până la valoarea de 2000 de lei este o măsură provizorie.

Ministrul muncii şi protecţiei sociale respinge acuzaţiile reprezentanţilor opoziţiei, potrivit cărora Guvernul s-ar împrumuta de la partenerii de dezvoltare pentru a asigura majorarea pensiei minime. Oficialul spune că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei are loc din sursele bugetului de stat, inclusiv, din economiile pe care Executivul a reuşit să le facă, transmite IPN.

„La Agenţia Servicii Publice a fost oprită o achiziţie de blanchete pentru paşapoarte de 500 de milioane de lei. Pentru acest an, putem spune că banii i-am economisit de acolo. Veniturile la bugetele de asigurări sociale s-au majorat cu 1,2 miliarde de lei faţă de ceea ce era prevăzut, pentru că activitatea economică s-a reluat mai dinamic după criza pandemică. Noi suntem pe un trend pozitiv. Republica Moldova nu se împrumută strict pentru pensii, pensiile sunt finanţate din bugetul de stat”, a spus  Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, suplimentul de solidaritate este o măsură temporară aplicată vârstnicilor cu venituri mici şi reprezintă diferenţa pe care o suportă statul de la valoarea pensiei pe care o merită fiecare în funcţie de cotizaţia la stat până la valoarea pensiei minime.

„Această intervenţie a statului sub forma suplimentului de solidaritate este pe termen scurt, ea ar trebui să fie absorbită, cu timpul, prin creşterea economică. Suplimentul de solidaritate care va aduce valoarea pensiei până la nivelul pensiei minime va fi oferit după ce va fi calculată pensia care este meritată. Dacă cineva are pensia calculată sub pensia minimă, va primi acest supliment care să-l aducă până la pensia minimă. Asta înseamnă că persoanele care sunt acum aproape de pensia minimă în câţiva ani vor ieşi din acest mecanism şi vor continua să aibă pensia indexată după regula generală”, a mai spus Spatari.

De la 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În medie cu 366 de lei va creşte pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare şi care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. De asemenea, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creştere a pensiei în medie cu 398 de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI