Ministrul Mediului: Ne interesează protecţia fluviului Nistru
Vizualizari:

Ministrul Mediului: Ne interesează protecţia fluviului Nistru

Protecţia fluviului Nistru este prioritatea Republicii Moldova în negocierile cu Ucraina atunci când este vorba despre intenţia Kievului de a extinde complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc. O spune ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, potrivit căreia negocierile cu partea ucraineană pe acest subiect sunt extrem de complicate, însă Chişinăul nu va ceda, în condiţiile în care fluvial Nistru este principala sursă de apă a Republicii Moldova.

Potrivit Ministrului Mediului, lansarea de către Ucriana a celei de-a 4 turbine din complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc nu reprezintă o problemă crucială pentru nivelul apei fluviului Nistru şi că îngrijorătoare ar fi extinderea ambiţiilor  hidroenergerice ale Ucrainei, notează IPN.

„Pe nodul hidroenergetic nistrean era planificat să fie construite 7 turbine. Volumul de apă cel mai mare este necesar pentru buna funcţionare a următoarelor 3 turbine. Darea în exploatare a celei de-a 4 turbine nu schimbă situaţia actuală. Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apel la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părţi. Negocierile nu sunt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, următoarea şedinţă a comisiei nistrene, platformă pe care sunt analizate evoluţiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie.  Cantaragiu spune că în timpul negocierilor cu partea ucraineană Chişinăul este preocupat de menţinerea nivelului ridicat al apei şi împiedicarea degradării ecosistemelor.

„În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcţionare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecţie a lui. Negocierile sunt complexe, dar practica internaţională arată că sunt negocieri care durează şi 50 de ani a acordurilor internaţionale când este vorba de râuri transfrontaliere. Graţie sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm ca acest nod hidroenergetic să funcţioneze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Cantaragiu.

Încă în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk 4 turbine pentru producerea energiei electrice şi planifică să mai instaleze încă 3. Cea de-a 4 turbină a fost lansată la sfârşitul lunii august. Potrivit ecologiştilor, acţiunile părţii ucrainene afectează calitatea apei fluviului, iar în câţiva ani am putea asista chiar la secarea acestui fluviu. Fluviul Nistru asigură 70% din necesităţile de apă potabilă ale Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI