ACTUALITATE

Ministrul Finanţelor explică de ce unele state europene oferă scutiri de TVA pentru HoReCA şi de ce R. Moldova nu poate face acest lucru

post-img

Ministrul finanţelor sugerează că reducerea cotei TVA pentru sectorul HoReCA, care este un sector de consum, nu este logică, având în vedere lipsa unor studii în acest sens, dar şi avizul negativ dat de FMI atunci când guvernarea precedentă a redus această cotă. Natalia Gavriliţă se întreabă de ce nu a fost oferită această reducere sectoarelor de producere sau de export, spre exemplu.

Ministrul a explicat în cadrul unui briefing de presă, de ce cota redusă a TVA-ului pentru sectorul HoReCa nu-şi are locul în Republica Moldova şi de ce în alte ţări această cotă este mult mai mică sau chiar zero.

Natalia Gavriliţă spune că statele europene, care oferă scutiri de TVA în acest sector o fac, în principal, din două motive: sporirea competitivităţii turismului în această ţară sau orientarea investiţiilor şi forţei de muncă în acest sector.

„Dacă ne uităm la contextul R. Moldova, niciunul din aceste obiective nu sunt valabile”, spune ministrul.

„De exemplu dacă ne uităm la Malta, Ministerul Finanţelor a făcut un studiu, în care s-a discutat foarte mult dacă preţurile în acest sector se vor reduce în conformitate cu scutirea cu care se oferă şi dacă aceasta va duce la o competitivitate mai înaltă a sectorului turismului faţă de principalii competitori cum ar fi Portugalia sau Grecia. În RM există lucruri fundamentale care trebuie rezolvate pentru a spori sectorul HoReCa, şi aici nu e neapărat şi TVA-ul, ci faptul că Moldova este cunoscută mai mult pentru  furtul miliardului, că avem infrastructură care necesită îmbunătăţită.

În plus, cu referire la al doilea obiectiv,  noi ne confruntăm cu un deficit mare de forţă de muncă necalificată. Cunoaştem cât se plâng agricultorii că nu găsesc lucrători să lucreze pământurile şi atunci de ce nu orientăm reducerile spre alte sectoare? Trebuie să discutăm foarte atent care ar fi scopul unei asemenea reduceri? Ce obţinem prin oferirea unei acestei reduceri?”, a declarat Gavriliţă astăzi, după şedinţa Guvernului.

„Atunci când reducerile în sectorul HORECA au fost adoptate împreună cu amnistia fiscală, cunoscându-se că există evaziune fiscală în sector, aceasta a fost văzută ca un cadou pentru evaziune fiscală, pentru că nu a existat o analiză care să justifice economic această reducere. Atunci FMI a oferit un aviz negativ şi evident că noul Guvern, atunci când a venit o următoarea evaluare, a fost nevoit să ia decizii care să relanseze acest program şi să reverseze acele decizii care au dus la îngheţarea lui”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Amintim că Ministerul Finanţelor a anunţat recent că va majora înapoi taxa TVA pentru HoReCa, de la 10 la 20%, aceasta fiind una din măsurile menite să aducă bani în buget, după ce fosta guvernare a lăsat o gaură de 4 miliarde de lei.