ACTUALITATE

Ministrul de Externe de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, a declarat că ruşii au pus capăt războiului de pe Nistru

Războiul de pe Nistru este, din nou, motiv de dispută în societate. La aproape 28 de ani de la izbucnirea conflictului transnistrean, oficialii de la Chişinău par nu ştiu, cu exactitate, cine a început agresiunea şi fac declaraţii controversate. De exemplu, astăzi, ministrul de Externe de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, a declarat că războiului de pe Nistru i-au pus capăt ruşii care, prin intervenţia lor, nu au făcut decât să oprească vărsarea de sânge.

„Ruşii nu au venit, armata ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a dislocată în partea de est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment şi avem semnale că separatişii au fost probabil aprovizionaţi cu armament din depozitele armatei a 14-a din Uniunea Sovietică în regiunea Transnistreană, e un alt punct de discuţii. Dar, factologic, armata Federaţiei Rusă, dislocată la acel moment în estul Republicii Moldova a intervenit în forţă pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat AURELIU CIOCOI, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
 
Totuşi, Aureliu Ciocoi spune că grupul operativ al trupelor ruse ce staţionează peste Nistru este unul ilegal şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Cât despre lichidarea şi evacuarea muniţiilor din regiunea transnistreană, lucrurile se pare că nu avansează. Potrivit ministrului de Externe, în prezent, Federaţia Rusă realizează un studiu de fezabilitate, iar operaţiunea se anunţă a fi una complexă.
 
 „Noi, la rândul nostru, suntem în aşteptarea rezultatului acestui studiu ca să vedem cât timp ar necesita lichidarea la faţa locului a muniţiilor netransportabile. Să presupunem că obţinem un coridor verde de tranzit prin Ucraina, riscul e prea mare de a transporta o parte din muniţiile deja depăşite”,a declarat Aureliu Ciocoi.
 
Ministrul a mai declarat că îşi doreşte ca lichidarea muniţiilor să se facă sub monitorizarea unui grup de experţi, cu mandat internaţional. Tot astăzi s-a discutat şi despre implementarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Planul de acţiuni din anul 2017-2019 a fost realizat doar în proporţie de 71%.
 
„Noi suntem acum în situaţia de a activa în regim de pompieri, inclusiv în realizarea restanţelor din planul anterior. Plus, acţiuni care nu au fost realizate din planul încheiat la finele anului 2019. Nu a fost suficientă voinţă politică, declaraţii da. Pentru că e mult mai uşor să umbli cu promisiuni în faţa microfoanelor şi să promiţi marea cu sarea. Decât să pui efort şi să transpiri pentru realizarea acţiunilor deloc uşoare, credeţi-mă”, a precizat Aureliu Ciocoi.
 
Crizele politice, multitudinea de alegeri şi schimbarea a 3 guverne în 2019 au frânat evoluţia integrării europene. De altfel, acest lucru  depinde direct de modernizarea statului, afirmă ministrul de Externe.
 
„În situaţia în care noi vom ajunge la acelaşi nivel de trai cum e la ora actuală Gurmania, Austria, Franţa, Spania, Portugalia, atunci putem să discutăm de la egal la egal şi eventualitatea aderării la Uniunea Europeană. Şi abia după aia discutăm la modul serios, nu populist şi declarativ de genul că: Gata, mâine punem pe masa Bruxelles cererea noastră de aderare. Şi? Nu câştigăm nimic înafară de iritarea suplimentară a oficialilor din UE. Cu eforturi maxime putem să reuşim în 10-15 ani să vedem Republica Moldova o ţară prosperă. Dacă depunem eforturi semi-concetrate s-ar putea ca acest spaţiu să se întindă 25 şi dacă vreţi, chiar 50 de ani”, a spus Aureliu Ciocoi.