ACTUALITATE

Ministrul Bogdan Aurescu se întâlneşte la Bruxelles cu echipa lui Aleksei Navalnîi înaintea unei discuţii a miniştrilor de externe din UE privind relaţiile cu Rusia

post-img

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, la Bruxelles, alături de mai mulţi omologi din Uniunea Europeană, la o întâlnire informală cu reprezentanţi ai echipei lui Aleksei Navalnîi, a anunţat duminică MAE într-un comunicat în care a prezentat agenda şeful diplomaţiei române la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din ţările Uniunii Europene. De altfel, Ministerul de Externe al Lituaniei a anunţat vineri că miniştrii de externe din aproximativ douăsprezece ţări membre ale Uniunii Europene se vor întâlni la Bruxelles, cu doi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Întâlnirea cu echipa opozantului rus încarcerat la întoarcarea la Moscova după ce a fost otrăvit şi condamnat la închisoare avea loc în contextul în care miniştrii europeni vor discuta relaţiile Uniunii Europene cu Rusia.

Discuţia cu privire la relaţiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) şi în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita şefului diplomaţiei europene la Moscova a produs un larg ecou şi critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.

Rusia a declarat persona non grata şi a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia şi-a motivat decizia în baza faptului că aceşti diplomaţi au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în ţară după ce a fost otrăvit şi condamnat la închisoare. Ulterior, Germania, Polonia şi Suedia au recurs la măsuri de retorsiune faţă de expulzările din Rusia, iar cele trei ţări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.

Justificându-şi vizita ca un moment de menţinere a canalelor diplomatice în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European unde aproape 80 de deputaţi i-au cerut demisia, Josep Borrell a spus că le va propune liderilor UE sancţiuni împotriva Rusiei, subliniind că cei doi actor sunt la o răscruce de drumuri şi că guvernul rus se află pe o cale autoritară.

De altfel, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a afirmat duminică că se aşteaptă ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul Aleksei Navalnîi.

În ce priveşte România, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că vizita la Moscova indică faptul că relaţiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune şi va sublinia necesitatea unităţii UE pentru menţinerea credibilităţii ca actor de politică externă.

“Va arăta că este necesară adaptarea conduitei strategice a UE faţă de Rusia având în vedere modul asertiv în care Rusia se raportează la UE, după cum a rezultat inclusiv în urma vizitei recente a Înaltului Reprezentant Borrell. Va exprima susţinere pentru adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul ultimelor evoluţii din Rusia în ceea ce priveşte cazul Navalnîi. Va reitera importanţa unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie. De asemenea, va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic”, a mai transmis MAE de la Bucureşti.