Ministrul Apărării îşi argumentează discursul cu privire la armata separatistă din Donbas şi numeşte deputaţii din blocul ACUM „demagogi”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Apărării îşi argumentează discursul cu privire la armata separatistă din Donbas şi numeşte deputaţii din blocul ACUM „demagogi”

Ministrul Apărării Victor Gaiciuc numeşte deputaţii blocului ACUM „demagogi” şi susţine că moţiunea de cenzură împotriva sa are la bază un „pretext fals, inventat”. Gaiciuc spune că deputaţii blocului ACUM au folosit împotriva sa într-un „mod manipulator pasaje dintr-un discurs mai vechi”, pe care l-a ţinut în anul 2016, încercâd să-şi argumenteze cele spuse la tribuna Academiei de Ştiinţe.

Totuşi, ministrul vine cu explicaţii referitor la discursul său, însă subliniază că nu răspunde deputaţilor ACUM, care „caută spectacol”, ci cetăţenilor.

„În luarea mea de cuvânt, în cadrul evenimentului respectiv, am vorbit audienţei despre forţa spiritului unei armate, despre faptul că motivaţia cu care militarii îşi îndeplinesc misiunile este mai puternică uneori decât dotarea tehnică pe care o au. În acest context am dat şi exemplul unor armate mici ca număr, poate nu foarte dotate tehnic, dar a căror motivaţie în luptă a fost foarte mare. Aici a fost şi o referire la Donbas, pe lângă alte exemple, fără a da calificative de un fel sau altul. Asta e tot şi nimic mai mult, iar dacă exprimarea mea în acel pasaj nu a fost suficient de clară şi ar fi putut naşte întrebări, se putea viziona întregul discurs şi s-ar fi evitat speculaţiile şi manipulările”, scrie Gaiciuc pe pagina sa de Facebook.

În acelaşi timp, Victor Gaiciuc spune că, în calitate de cetăţean, militar în rezervă şi ministru al Apărării, a respectat şi va respecta întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei.

„Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a contribui la buna cooperare între Republica Moldova şi Ucraina, pentru ca împreună să contribuim la întărirea securităţii în regiune, în interesul cetăţenilor noştri, cărora avem datoria să le asigurăm un trai în linişte şi pace”, mai scrie Gaiciuc.

Amintim că deputaţii PAS şi PPDA au înregistrat o moţiune de cenzură împotriva ministrului Apărării, cerând iniţierea procedurii de revocare a acestuia din funcţie. 

Prin discursul său de acum 3 ani, Victor Gaiciuc „nu face decât să se solidarizeze cu separatiştii şi criminalii războiului din Donbas. Oare nu are el aceeaşi părere despre separatiştii din Transnistria?”, a declarat deputatul Mihai Popşoi, subliniind că „un asemenea ministru este o ruşine pentru ţară”. 

Ceea ce i-a nemulţumit pe deputaţii PAS şi PPDA este un discurs susţinut de Victor Gaiciuc de acum 3 ani, în care spunea:

„Când des discutăm şi toţi mă întreabă de ce ne trebuie nouă armata? Că noi n-o să biruim niciodată. Dar eu aduc un singur exemplu: Donbassul. În Donbas sunt militari în jur de 10.000, practic ca şi Armata Naţionala a Moldovei, iar armata ucraineană are 168 de mii, deci spiritul şi credinţa e mai mult în luptă, dacă ostaşul crede în comandantul său, îşi iubeşte patria, atunci el cu armament nu aşa de sofisticat ca la inamic, însă el va câştiga”.

În susţinerea sa, ministrul Gaiciuc a publicat întregul său discurs: 

Similare
RECOMANDĂRI