ACTUALITATE

Ministru: Perioada studiilor şi cea de îngrijire a copilului va intra în calculul celor 34 de ani de cotizare a pensionării pentru limita de vârstă

Perioada studiilor şi cea de îngrijire a copilului va intra în calculul celor 34 de ani de cotizare a pensionării pentru limita de vârstă. Precizarea vine din partea ministrului Muncii, după ce zilele acestea, în spaţiul public, a circulat o informaţie eronată precum că prevederea ar fi exclusă.

Ministrul Muncii spune clar că regulile de pensionare pentru limita de vârstă râmân aceleaşi. În stagiul de cotizare se vor include în continuare îngrijirea copilului, studiile, armata sau îngrijirea unei persoane cu dizabilităţi severe.

Confuziile şi interpretările din spaţiul public ţin de introducerea pensionării anticipate. Este o posibilitate de a ieşi la pensie un pic mai devreme pentru cei care au reuşit să aibă o carieră lungă şi să cotizeze 37 de ani.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Pensionarea anticipată pentru carieră lungă, chiar în denumire spune la ce serveşte ea, ea răsplăteşte o carieră lungă, carieră înseamnă perioadă în care a muncit şi a cotizat, a plătit nişte bani la acest fond de asigurări sociale. Deci asta înseamnă pensie anticipată, mai devreme decât standard, dar aceasta este o regulă specială”.

Ministrul Muncii explică că nu ar fi sustenabil pentru sistemul de pensii dacă o mare parte dintre cetăţeni ar benefia de acest mecanism. Deja există un deficit de 15 la sută în Fondul asigurărilor sociale, fond suplinit 85 la sută din cotizaţii.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Este prevăzut că anul viitor vor beneficia de pensie anticipată în jur de 4000 de persoane, ceea ce este sustenabil pentru sistemul de pensii, dacă însă acest număr va fi cu mult mai mare, să zicem 20  sau 30 de mii de persoane asta presupune că deficitul sistemului de pensii va creşte şi mai mult. Noi nu ne putem permite să avem mulţi beneficiari de pensie anticipată pentru că asta costă foarte mult”.

Pensionarea anticipată nu ia în calcul nici numărul de copii pe care o femeie îi are, aşa cum se întămplă în cazul pensiei standard. Autorităţile spun însă că acest aspect ar putea fi discutat înainte ca legea să fie votată în lectura a doua.