Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministru: Armamentul din estul Republicii Moldova, retras sau distrus

20.000 de tone de armanent va fi distrus sau retras din regiunea transnistreană în viitorul apropiat. Tranzitul muniţiei şi armamentului spre Federaţia Rusă s-ar face prin Ucraina. Precizările au fost făcute în exclusivitate pentru Ştirile TVR de ministrul de Externe al Republicii Moldova. Nicu Popescu afirmă că a discutat acest subiect cu toţi partenerii, inclusiv cu ministrul român de Externe.

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova: Noi ne-am dori o relaţie normală, calmă, stabilă, politicoasă, cu Federaţia Rusă. Unul din subiectele foarte importante pe care l-am discutat la Moscova este şi faptul că Federaţia Rusă s-a reangajat să relanseze distrugerea muniţiilor stocate în regiunea transnistreană. Acest proces a fost stopat de Federaţia Rusă în 2003. Din perspectiva noastră, a Republicii Moldova, noi vrem ca această distrugere a acestor muniţii să se petreacă cât mai repede posibil.

Reporter: Vreun membru al guvernului de la Chişinău, guvernul dvs. din care faceţi parte, sau un alt guvern, a văzut acest armament? Aveţi un inventar clar al lui?

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova: Ştim în linii mari cantităţile de armament de acolo. OSCE şi observatorii OSCE au fost într-o anumită etapă contectaţi la monitorizarea procesului de retragere a armamentului. Adevărul este că doar Federaţia Rusă are un inventar detaliat al acelor muniţii. Din perspectiva noastră este foarte important ca orice distrugere şi orice evcuare să se facă cu monitorizare internaţională. Noi am discutat acest subiect cu toate statele Uniunii Europene.

Similare
RECOMANDĂRI