ACTUALITATE

DOC. Ministerul Educaţiei vine cu precizări privind vacanţa grădiniţelor în lunile de vară

post-img

Perioada de vacanţă va fi stabilită în urma consultării părinţilor, iar pe durata sistării activităţii instituţiei, autorităţile publice locale şi conducerea grădiniţei vor asigura încadrarea copiilor în instituţii apropiate sau le vor oferi părinţilor alte soluţii.

Conform Regulamentullui elaborat de Ministerul Educaţiei, grădiniţele trebuie să funcţioneze continuu pe durata întregului an, cu o vacanţă de 42 de zile calendaristice în lunile de vară (1 iunie-31 august). În această perioadă, sunt efectuate lucrări de igienizare, reparaţii curente şi/sau capitale sau dezinsecţie, cu acordarea concediilor personalului instituţiei conform Codului Muncii. 

În comunicatul ministerului se mai spune că perioada de vacanţă este stabilită în urma consultării părinţilor/reprezentanţilor legali ai copiilor sau a comitetului de părinţi, în funcţie de caz, şi se afişează de către conducerea instituţiei la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.

Totodată, în perioada sistării activităţii instituţiei, administraţia publică locală şi conducerea, la necesitate, iau măsuri de asigurare a copiilor neîncadraţi, contactând instituţii apropiate, din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, care funcţionează în perioada dată şi pot prelua aceşti copii, sau oferă părinţilor alte alternative.
 
Pentru perioada lunilor de vară, curriculumul nu prevede desfăşurarea activităţilor educaţionale, cu excepţia orelor de educaţie fizică, alimentaţie, somn şi distracţii. Totodată, frecvenţa copiilor scade sub 50%, însă doar 1% dintre copii stau acasă pe motiv de boală. Totuşi, grădiniţele activează la capacitate obişnuită.
 
De obicei, cadrele didactice nu beneficiază de concediu integral, ci de maximum două săptămâni consecutive, iar personalul care le înlocuieşte nu este salarizat aşa precum prevede Codul Muncii, mai precizează Ministerul Educaţiei. 

Pe perioada lunilor de vară, chiar daca grădiniţa activează, se fac lucrări de reparaţii curente. Zgomotul, praful, mirosul de vopsea şi zăpuşeala din cauza vremii toride creează condiţii nerecomandate pentru copii.
 
Ţinând cont de circumstanţele expuse mai sus, cele 42 de zile de vacanţă au fost alese anume în perioada de vară, dar nu toate instituţiile de educaţie timpurie îşi vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinţilor posibilitatea de a-şi duce copilul la o altă grădiniţă.

Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău urmează să prezinte Ministerului Educaţiei, până la 1 aprilie, o notă informativă cu privire la rezultatele întrunirilor cu părinţii şi graficul funcţionării instituţiilor vizate pentru perioada vacanţei de vară 2017.