Ministerul Educaţiei propune anularea examenelor pentru elevii care finalizează studiile în şcolile profesionale
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Ministerul Educaţiei propune anularea examenelor pentru elevii care finalizează studiile în şcolile profesionale

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) va propune Executivului pentru aprobare Proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020”, scrie Moldpres.

Potrivit ministerului, elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern este determinată de situaţia epidemiologică, urmare a răspândirii infecţiei COVID-19 şi efectele acesteia asupra organizării procesului educaţional.

„În contextul situaţiei epidemiologice şi economice din Republica Moldova, instituţiile de învăţământ profesional tehnic sunt în imposibilitate de a asigura dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor şi de a evalua şi certifica absolvenţii în acord cu prevederile Regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului de calificare, aprobat în 2018 prin ordinul ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Examenele de calificare presupun testarea abilităţilor practice ale elevilor, iar dat fiind faptul că stagiile de practică s-au desfăşurat în regim online, aceştia nu au avut posibilitatea de a exersa practic în întreprinderi”, indică surse de la MECC.

Prin urmare, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va propune eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică, conform unei formule speciale.

Decizia finală privind anularea examenelor de calificare şi eliberarea actelor de studii la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 va fi luată de către Parlament.

Similare
RECOMANDĂRI